31. oktober 2011 – malca 2219 (l. 1941 je bil po 14 letih dela končan državni spomenik v ZDA Mount Rushmor)

Noč čarovnic… MMM. Sliš se dobr… čeprow me kdaj zanima kako bi se zaj počutli v 14stm stoletju, k so na grmadah kurl izobražene ženske al pa jih tunkal v rekah… and so on. Hja… se vam kdaj zdi da jih preveč zatiramo? Da nas je tipe strah? Da smo navadne jokice?
Jap smo…

Živa mi je poslala tole odlično sladico:
Slivov kolač oz. pita
futrovnik

No pa k je lih zaj po tvju…
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BoIKrkHmWZo&feature=related[/youtube]

30. oktober 2011 – malca 2218 (l. 1981 se je v New Yorku rodila ameriška manekenka in poslovna ženska Ivanka Marie Trump)

Ljubljana spada na 14 mesto po varnosti. V anketah je sodeloval 75 mest. In ja… tut po podakih policije se je med leti 2005 do 2010 zgodilo manj prometnih nesrec, tatvin, pa sploh fseh kaznivih dejanj…
Jap… manj. Je pa več gospodarskega kriminala… in fseh pizdarij, ki nas u bistvu spet ropajo…

Ahhhh.
Eni na pokopališča… drugi (bl pametni) v hribe. Lampa mi je poslal pozdrav iz Velike Planine

Pojedina na velki planini
futrovnik

Mmmm bravo!

29. oktober 2011 – malca 2217 (l. 1918 je Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov razglasil samostojno državo Slovencev, Hrvatov in Srbov)

Footprint mi je poslal tole objavo:

Losos po mehiško
futrovnik

Aja če bote sli dns kej na ceste bodte potrpezlivi, ker je pofsoooood guzva!

28. oktober 2011 – malca 2216 (l. 1967 se je v Münchnu rodila liechtensteinska prestolonaslednica Sophie Elisabeth Marie Gabrielle)

Z Blažotom bomo dle skočl v Trebnje… ups Trebinje‏! 😉 To je malo mestece nekje 10km stran od jadrana… Mesto se nahaja doli v BiHu… in sicer v srbskem delu. Občina meji dol na Črno goro…
No pa pejmo v restavracijo -Studenac Trebinje‏

Cicvara
futrovnik
Cicvara je neka polenta s sirom… pomoje 😉 Mislm kuruzna moka, sir (al pa kajmak)… pa jajce… pa mau soli pa to… pa dobite Cicvaro! 😉

Karadjodjeva snicla
futrovnik
Mmmm premija od premije! 😉

Lignji na žaru
futrovnik

Postrv iz Trebišnjice
futrovnik

Sir iz olja in njeguški pršut‏
futrovnik

Jap če pa kej… se pa doli 100% dobr je pa pije! 😉

28. oktober 2011 – malca 2215 (l. 1967 se je v Münchnu rodila liechtensteinska prestolonaslednica Sophie Elisabeth Marie Gabrielle)

Novi fotkiči pa gsmji so mi top… mislm majo res tolk enih funkcij k jih ne upurablaš. Mogoče se jih niti ne zavedaš, da jih maš… Pa si poglejmo recmo eno funkcijo k jo je meu Juretov aparatk! 🙂
Mislm te dni, je Jure z Adventure Slovenia bil v Mehiki… in tile dve fotki mi je poslal po mmsju.

Zajtrk v Cuauhtémocu
futrovnik

futrovnik

Priznam zajtrk zgleda nor! In Jure in Johan sta res uživala na Adventure Travel World Summit 2011! 😉
Pa da vidmo na keri lokaciji je bla fotka narjena:
futrovnik

futrovnik
To je recmo že ena taka fina opcija, k jo majo gmsji/fotkiči ponavad kr skos fklopleno! 😉

Bravo… 🙂 Res sta bla tm. 🙂

28. oktober 2011 (l. 1967 se je v Münchnu rodila liechtensteinska prestolonaslednica Sophie Elisabeth Marie Gabrielle)

Dns bomo spet mau skočl na Polsko in predstavl predzadnji polski perčk. Žubr oz. v slovenščini bi blo Bizon. 😉
Pivovarna polne tega bizona že od 1768. Jap kr neki cajta že 😉

Žubr 6% alk za nas evropejce, 5,6% za USA trg…
futrovnik

Na Polskem pivovarna Kompania Piwowarska SA proda kar 14% fsega piva, ki ga poljaki spijejo. Kr dost. No po prodaji so na drugem mestu! 😉
Barva perčka je zlo zanimiva… ker je taka temna zlata, mehurčki pa full mali 😉 Wow. Natakar še enega prosim! 😉

Pa še ena reklamna… evropska…
futrovnik

Pa še ena zanimivost, k sn jo dns prebrau na siolu… Ste mogoče vedli, da ženske ki spijejo več kave (2 šalčki na dan ali več…) so manj depresivne kot one, ki ne pijejo kave? No to so dokazal na harvardski univerzi in namreč… v proizkusu je sodelovalo 50.000 zdravniškik sestr med letom 1996 do leta 2006! Kr zajetno obdobje…
Rezultati raziskave so pokazali, da se možnost razvoja depresije pri tistih sestrah, ki so dnevno spile dve ali tri skodelice kave, zmanjšala za 15 odstotkov. Zakaj ima kava takšen učinek, ni znano, ugotovili pa so, da kava brez kofeina ni učinkovala na enak način.

27. oktober 2011 – malca 2214 (l. 1996 je bil organiziran prvi ljubljanski maraton)

Mmmm Janja mi je nardila lušte za dobro jutro. Že neki cajta nisn jedu jajčk na oko… Čeprow jih mam jes res najraj na domači masti z ocvirki. Tak polnovreden obrok. 😀

Jajčka na oko
futrovnik

Drugač pa valda… jajčkom loh dodate tut skorda N stvari… + n začimb. Tko da loh rata res en tak velk… zajtrk! 😉

27. oktober 2011 – Kava z velkim K (l. 1996 je bil organiziran prvi ljubljanski maraton)

Kava. Začeli bomo govoriti o Kavah in ne kavah. Torej Kavi z velkim K. Cafe Čokl je bil dost prjazn in sva se dogovorila, da bova ljudi naučila nekaj o Kavah. Pravzaprav vas bo o Kavi učil Tine! 😉 (tudi mene!).
Kavarno Čokl valda poznamo fsi Lublančani… nahaja se tm na Trubarjevi 18 oz. zaj po novem še na Krekovem trgu 8. To je tm pr Šentjakobskim gledališčem oziroma vzpenjači. Dhooo. 😀

No in za prvo objavo… bomo napisali neki zakaj… prigodo… nostalgijo (neki za nas in naše babice!):
Katica – kafica
S kavo sem se seznanil v obdobju, ko je sploh še nisem pil. V otroštvu sem veliko časa preživel pri stari mami na Notranjskem od koder imam najlepše spomine. Eden od teh so njeni izleti z avtobusom v Trst, kjer je nakupila par malenkosti, predvsem pa dve kili kave. Samo dve kili (!) … takrat je veljala omejena količina dobrin, ki jih je posameznik smel prepeljati čez mejo.

Kava je bila pakirana surova, se pravi, da jo je bilo potrebno pražiti. Stara mama je to počela na pladnju in v pečici kmečkega štedilnika, kurilo se je (še danes) na drva. Vse skupaj je počela po občutku, temperaturo je lahko uravnavala zgolj z odpiranjem vratc štedilnika. Ko se ji je zdelo, da je bilo praženja dovolj, je pladenj s kavo enostavno pustila, da se ohladi. Danes vem, da je praženje kave precej zahteven postopek, zato sem prepričan, da je bila tista kava takrat prepražena, če že ne kar zažgana. Ampak to sploh ni bilo pomembno, bila je “domača” in kot taka boljša od vsake druge, kupljene v trgovini. Šlo je za obred, včasih so kavo sproti pražili v zato prirejenem bobenčku na dolgem držalu, ki si ga obračal nad odprtim ognjem. Ko je iz njega začel prihajati omamni vonj pražene kave so par zrn stresli na dlan in proučili barvo. Če je bilo potrebno so vse skupaj še malo pražili sicer pa so jo zmleli in skuhali kavo.

Za bosanski način kuhanja t.im. turške kave (stara mama je bila namreč bosanskega porekla) je značilno pobiranje prve kreme. To je krema, ki nastane na površini ob vsutju zmlete kave v vrelo vodo. To kremo/peno so pobrali in razdelili po posameznih skodelicah, nato kavo še enkrat zavreli in končno natočili. Kasneje sem dognal, da niso kuhali ravno močnih napitkov, kar je bilo razumljivo glede na to, da se je ”obred” ponovil večkrat na dan.

Še danes se pri hiši ob vsakem obisku skuha kava. Pijem jo, ker ohranja spomin na staro mamo in zato, ker drugače niti ne znamo. Pijem jo iz spoštovanja, da ji izrazim dobrodošlico po dolgi poti, ki jo je prepotovala. Kava – svetovna popotnica.

Ena… prava
futrovnik

Če vas pa zanima kaj več… ste valda vableni, da obiščete Cafe Čokl al pa da počekirate njihovo stran. 😉
+ hvala Svetlana za dobro besedo! 😉

27. oktober 2011 – malca 2213 (l. 1996 je bil organiziran prvi ljubljanski maraton)

Prvo bom citiral Alana…:
Super, grem se zadolžit čez glavo, za naslednje tri rodove, tako ali tako mi bodo 50% dolgov odpisali takoj, ko bodo videli, da jih res nisem pripravljen plačat, drugih 50% pa čez 10 let, ko ne bom kaj dosti plačeval. Grčija, pod Turki ste bili dosti bolj ponižni.
Bl se s tabo res ne bi mogu strinjat! Roka!

No dns bomo z Matejom pomešal mau… pivca… pa mau sardelc. Tokrat še v predpripravi! 😉

Dns bomo sprobal novo pivce… in sicer Stiegl.
Stiegl – 4,9% naklona
futrovnik
Stiegl – Štigl 🙂 je pivovarna iz Salzburga… Pivo varijo že od leta 1492 in je še dns največja privatna pivovarna pr naših severnih sosedih!;)
Slogan pivovarne: “Es muss ein Stiegl sein” 🙂 More bit Štigl! 😉

Srdelce… ulovljene čez noč.
futrovnik

Pa še par reklamnih…
futrovnik

futrovnik

futrovnik

26. oktober 2011 – malca 2212 (l. 740 je Konstantinopel prizadel hud potres, ki je povzročil veliko gmotno škodo in full smrti)

No in ker so se pred dnevi spet tresla tla v Turčiji… hvala bogu ne v Istanbulu sn se odloču, da dam na blog spet neki Turškega + dns je še obletnica potresa v Istanbulu. In ja… ta potres je zlo zlo dobr sesul Konstantinopel, bajte in jap… tut dost žrtev je blo 🙁

Efes – neki turškega perčka
futrovnik

Sadje in zelenjava na ulci
futrovnik

Na fsakem vogalu v Istanbulu ti pečejo kostanj, koruzo, dagnje,… ma skor karkol čte! 😉
futrovnik

Malo mešano iz tržnc – začimbe pa to
futrovnik

futrovnik

Zdej pa še par fotk iz ene Turške večerje… pa svetloba ni bla lih prava, ajde mogoče clo (dopuščam to možnost) tut jes nisn biu več! 🙂
Tukile je eno Turško vino Doluca
futrovnik

Predjed… neki fižolčka, sira, pikantne salame in namazov… ki so bli tut kr pikantni in odlični
futrovnik
Valda, da so mičken pikantni če dodajajo povsod odlično pikantno rdečo papriko… valda v prahu! 😉 No in tale rdeča kepca spodi, je najbolša… in sicer temu paradižnikovemu namazu se reče Acili Ezme. Namaz fsebuje paradižnike, rdečo/belo čbulo, petršilčk, olivno olje, šipkovo pasto al pa granatno jabolko zmiksamo, limonin sok, kajanski poper ;)… skratka tole zmešate, zdrobite… zmiksate… pustite v hladilniku za kako uro in to je to.
Cool bi blo če bi dobil še recmo sumac, gat demet da ne vem kak izraz mamo mi za tale sadež. Če sploh. Skratka sumac se dobr zmeša z limonim sokom, upurablajo ga pa v večini te države grčija, turčija, tunizija, egipt… in ga mešajo z mesom. Ovčetino valda 🙂

Glavna jed je bil šnicl… sliki sta pa res slabi 🙁
futrovnik
futrovnik

Hmmm nj vas neki segre dns… magar čaj! 😉