31.maj 2012 – malca 2413 (l. 1987 so po evropskih tirih začeli voziti vlaki eurocity)

Z Adventure Slovenia izobražujemo tut tujce in jim valda serviramo kake zanimive podatke o Sloveniji… Recmo:
* povprečna temperatura julija je 21 stopin, januarja -2.
* Mamo 38 gledalisc, dve operi, 45 galerij, 121 muzejov, 20 orkestrov (1 simfonični).
* Da v Sloveniji obstaja cca 14 dnevnih časopisov, 45 tednikov…
Pol mamo pa še bl zanimive podatke kot naprimer:
* da imamo cca 65% goznih površin in smo 3tja najbol gozdna država v evropi!
* petina slovenske obale je zaščiteno območje (hja… dokler ne dobimo plinskega terminala).
* po količinah rečne vode na prebivalca smo najbogatejša država v evropi!
* v domovini imamo 28.000 kilometrov vodotokov, okol 1300 jezer s povšino nad hektarom in okol 46,6km morkse vode.
* poleg nas državljanov živi v Sloveniji še 90 poslancov, nekaj 10 tajkunov in več kot 20.000 živalskih in rastlinskih vrst in to Slovenijo spet uvršča med najbogatejše v Evropi!
* 60 km iz glavnega mesta imate pragozd… jap raj. In za raj je treba plačat! 😉

Pa še zgodovinske pidarije:
* 250.000 let pred našim štetjem najdemo prve dokaze cloveskega bivanja na nasem ozemlju! Tle so tut našli najstarejše glasbilo na svetu!
* 3.900 pnš so zvel na barju mostiščarji!
* 800 pnš se po našem ozemlju lahko najde full pizdarij iz bronaste in železne dobe!
* 400 pnš prletijo Kelti (norik)ž
* okol nule prletijo rimljani (emona, petovia, celeia)
* okol 7ga stoletja prletijo Slovani
(vse skup se dobr premeša… in dobimo Slovence!)
* okol 972 in 1039 nastanejo Brižinski spomeniki… najstarejši znani ohranjeni zapis v Slovenščini!
* v 11stem stoletju nastanejo regije… Štajerska, Kranjska, Koroška, Gorica in nemška pokrajina
* v 14 stem stoletju nas probajo posilt avstroogri
* v 15 nas tolcejo Turki
* 1550 Primož Trubar napiše prvo knigo v slovenščini… Katekizem in Abecednik!
* v 18stem stoletju ufuramo obvezno splošno izobraževanje (osnovne šole…)
* mau kasnej uleti Napoleon
* 1848 dobimo prvi slovenski političen program!
* 1918 Kraljevina SHS
* druga svetovna vojna pomeni za nas propad kraljevine in nastanek Jugoslavije!
* 1990 plebescit
* 1991 postanemo končno samostojni
* 2004 se odločimo za evropo
* 2007 prevzamemo evropsko valuto
in leta 2008 postanemo precednica Evropske unije…
Hmmm kam loh gremo sploh naprej? S tako vlado? Hmmm prej samo nazaj… v čas ko so kurl knige, v cas ko se je solala lahko sam pescica, v cas… ko niste smel rect nic.

Ahhh z Juretom bomo odletel še zadnič v Mehiko na zajtrk in večerjo!

Zajtrk… Mešano sadje
futrovnik

in omleta z dodatki
futrovnik

Pol pa je tle še ena večerja… Predjed
futrovnik

Glavna jed, ki jo je častila predstavnica Namibije – Govedina s pirejem
futrovnik

Palačinke s karamelo in sadjem za sladico
futrovnik

Hmmm zanima me od kje je KD dobu podatke od moje male in telefonsko številko njene mame (moje drage), da naju zdej lahko morijo po telefonu če bo mala mela kako vrčevanje? WTF.

Pametna:
Povprečna velikost modrca je danes 80D. Pred desetimi leti je bila 75C.

30.maj 2012 – malca 2412 (l. 1917 je bila na dunajskem državnem zboru sprejeta majska deklaracija)

Majska deklaracija… v njej smo Slovenci, Hrvati in Srbi zahtevali samostojnost… zahtevali smo da se nemci (habzburzani) umaknejo. Zahteval smo svobodo. No zahtevo smo prvič slišal leta 1917 na Dunaju… valda maja. Vse skup je začelo klit in pravo gibanje se je začelo jeseni. Skratka jugoslovanski narodi smo se hoteli združit… No sredi avgusta naslednega leta, so se nemci začel res umikat… in na konc so bli poraženi se na Piavi. Slovenske stranke so začele z bl radikalno politiko in sredi avgusta je bil v Lublani ustanovljen Narodni svet. Oktobra je bil ustanovljen še Jugoslovanski narodni svet s sedežom v Zagrebu. 29. oktobra pa smo dobili svojo domovino… Državo Slovencev, hrvatov in srbov ali proglašeno tut kot Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.
Mau smo hrepenel po odcepitvah, mau po združitvah, pa spet odcepitve in združitve… hmmm če tko mau pogledamo in če vidmo da se zgodovina ponavlja je samo fprašanje časa ko se bomo ponovno odcepli od evrope.

Zdej bomo pa s Svetlano skočl na fletno kosilo…
špinača, prire in piščančji medaljončki
futrovnik

futrovnik

in za piko na i še sladica ! 😛
Biskvit z gozdnimi jagodami in nutelino kremo, v korakih
futrovnik

futrovnik

futrovnik

futrovnik
Gozdne jagode… hmmm veste da pomagajo pr klavstrofobiji? Mislm da se jo znebite… hmmm zato ker klavstrofobija naj bi bla posledica pomakanja fosforja in gozdne jagode ga vsebujejo ful. 🙂
Glede na svojo velikost, fsebujejo tut full vitamina C (clo več k limone, pomaranče…).
Koriste so tut za kožo (ki naj bi postala gladka in lepa), pomagajo pr prabavilih (čezmerno napolnjenost s krvjo ali sokovi…). Skratka te male jagode so njami. Dhoo.

Pametna:
Prvi par na svetu, ki je bil skupaj v postelji na TVju, sta bila zakonca Kremenček!

Pa še resnična:
Ž.Turk:’Če praznovanje Titovega rojstva ni vračanje v pretklost,potem ne vem,kaj je.’
B.Rajgelj:’Praznovanje Kristusovega rojstva.’ K. O.

29.maj 2012 – malca 2411 (l. 1830 se je rodil slovenski pisatelj Janez Trdina)

Z Majo in Alešom bomo skočl na Hot dog…

Zdej obstaja valda več vrst vročih psov… “evropska” in valda ameriška…
Pr ameriški boste najdl da bo štručka prerezna počez in hrenavka dana v štručko k v senviču, v našmu psu pa bo štručka naluknana in hrenavka dana lepo not. Zdej dobite pr nas tut obe vrsti hot doga z vsemi mogočimi dodatki… pr nas u lublan, je najbol znan un hodok v lepi žogi, fsako sredo.
Top zadeva… z miljavžnt dodatki.
Hmmm kam so zginl pa uni kioski, k so prodajal samo hot doge, v starih trdih štručkah? Hrenavke so ble 100x prekuhane, za dodatek pa je bla samo majoneza pa gorčica. Kečap se je pojavu kasnej…

Hot Dog iz ZDA ali pač vroči pes… kak hočete
futrovnik

Hmmm mogoče veste kak rekord v žretju hot dogov je na svetu? V 12tih minutah znaša ta rekord kar 63 hot dogov. Rekorder pa je Joey Chestnut. Me prov zanima kak je slovenski rekord?

29.maj 2012 – malca 2410 (l. 1830 se je rodil slovenski pisatelj Janez Trdina)

Trdina… pisatel in zgodovinar. Legenda, ki je pisal povesti, črtice, bajke… avtobiografska dela. Mudel je delal v šolstvu in ker naj bi mladino ščuval proti cerkvi in državi so ga kazensko upokojil. Preselu se je na dolnesko in ga mau bluzil peš po deželi… opazval folk… in tko so ratala njegova dela. Recmo taka bl znana dela so bajke in povesti o Gorjancih, črtice in povesti iz narodnega življenja… ajde pa valda tut druge.

Hmmm no pa odletmo z Risom prot Aziji. Tole je letalsko kosilo družbe Qatar
futrovnik

Ne vem zakwa so men tile letalski obroki vedno top shit! 🙂

Pametna za dns:
V vzhodni Afriki obstaja pajek, ki se hrani izključno s človeško krvjo.

28.maj 2012 – malca 2409 (l. 1901 se je rodil Anton Vodnik)

Biu je lep vikend… in Bosty ga je dobr izkoristu! S svojimi ga je mahnu dol na slovensko obalo in prpravu tipične morkse jedi… Tko bomo vidl juho iz kozic in buzaro, valda iz škampov! 😛

Pa poglejmo prvo juhco…
Juha med delom
futrovnik

… in potem že začinjena in prpravljena na lom
futrovnik
Pa tle mi je posredoval še recept za tole juhco:
Potrebujemo:
500 g repkov kozic (olupljenih),
30 g oljčnega olja,
100 g šalotke,
4 stroke česna,
2 velika paradižnika (narezana na kocke),
1 majhno rdečo papriko (narezano na kocke),
20 g drobtin,
100 ml belega vina,
sol, poper, rožmarin, baziliko, origano in peteršilj.

V kozici na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo olupljene repke kozic, sesekljan česen, na kocke narezan paradižnik in rdečo papriko. Pražimo približno 10 minut. Primešamo drobtine, zalijemo z belim vinom in približno 7 dl tekočine. Solimo, popramo in dobro premešamo. Juha naj vre približno 10 minut. Primešamo pesekljana zelišča in kuhamo še približno 10 minut. Po potrebi popramo in zalijemo s tekočino.

Čas priprave: približno 50 minut
Top.

Zdej pa še sladica… al pa glavna jed… skratka mljask.
Škampi na buzaro… (tle je tole za cca 9 oseb)
Praženje česna
futrovnik

Buzara čaka na plavalce
futrovnik

… in tle so.
futrovnik

Pa še receptk, za 2 osebi (morda 3)
Škampi na buzaro (1kg)
15 minut: pražiš 6 strokov česna (pol stisneš, pol naseckaš) in 1 čebule pražiš na navadnem olju. To praziš počasi…da se česen ne zažge. Pogosto mešaš.
Dodaš 6 olupljenih pelatov (ali eno konzervo) narežeš na kocke ali zmelješ (stisneš), dodaš naseckan peteršilj, origano, 1 dcl vode, en na drobno nasekljan korenček, 1 ščepec popra, 3 ščepe soli. Kuhaš 15 minut na zmernem ognu da počasi vre.
Doliješ 3 dcl belega vina, 2 dcl vode, 1 dcl olivnega olja in mešamo 15 minut da počasi vre. Fora je da če ste mel prej kaj pokrito posodo jo dle okrite, da bo voda počas izparevala.
Dodaš oprane škampe in (klapavice – školjke) in dušiš 15 minut.
5 minut pred koncem dodaš 4 žlice drobtin, da zgostiš omako.

Dobr tek! 😛

Pa še ena brihtna za dns:
Orli seksajo med letenjem!

25.maj 2012 – Kava z velikim K (l. 1991 je med demonstracijami pred mariborsko vojašnico vojvode Mišića oklepnik do smrti povozil Josefa Šimčika)

Kava. Priznam, da odkar sem slišal za Čokla in potem ko sem ga spoznal… berem njegove članke ali v Odprti kuhinji ali pa na njegovi strani dam več na kavo… No in če želite sami preizkusit to mojstrovino vas vabim v Cafe Čokl pr Ljubljanskem Lutkovnem gledališču.

Dns si bomo s Tinetom pogledal How to… v slikah! 😉

Sito na sliki je sorazmerno čisto, kljub temu, da ga še nismo obrisali. Razlog temu je, da je kava padla ven v kompaktni obliki, kar priča o dobri ekstrakciji.
futrovnik

Obrisano sito, pripravljeno, da ga napolnimo s kavo. Brišemo s suho krpo/gobico!
futrovnik

Idealno je, če kavo meljemo sproti in direktno v sito. To omogočajo t.im. “grind-on-demand” mlinčki.
futrovnik

Namleto kavo nekoliko poravnamo, ko je še v sipkem stanju. To storimo z rahlim udarcem z roko od strani.
futrovnik

Kavo komprimiramo s “tamperjem”. Moč pritiska odmerimo po občutku pri čemer ni nujno, da se bo določena sila vedno enako obnesla. Kot sem že omenil je tamping lahko eden od regulatorjev končne kakovosti ekstrakcije, pač v odvisnosti od moči s katero bomo komprimirali/stiskali kavo.
futrovnik

Po tampingu z roko obrišemo ostanke kave z zgornjega roba sita, s čimer bomo zagotovili tesno prileganje ob tesnilo. V primeru nečistoč, bi nam na teh mestih voda pod pritiskom uhajala mimo sita in se stekala po zunanji strani ročke in skodelice!
futrovnik

Preden namestimo portafilter s komprimirano kavo, moramo narediti “splashing”. U bistvu gre za to, da s “screen-a” speremo ostanke kave od priprave prejšnjega napitka in da iz bojlerja dovedemo vodo z zahtevano temperaturo.
futrovnik

Slika prikazuje rezultat splashinga; to je odpadek, ki ne sme priti v stik s svežo kavo! Kljub temu v večini lokalov splashinga ne prakticirajo!
futrovnik

Po spiranju namestimo portafilter in pričnemo z ekstrakcijo. Opazujemo curek kave, pri čemer nas zanimajo hitrost, debelina, viskoznost, barva in krema, ki se tvori na površini.
futrovnik

Končni rezultat dela! Krema na površini je kompaktna in homogena, primerne, lešnikove barve, rahlo marmorirana in vzbuja občutek žameta. Sestoji iz drobnih mehurčkov, med njimi je velika površinska napetost; krema ima veliko odsevnost, kar se vidi po odsevu luči nad njo.
futrovnik

Mmmm naj zadiši po najbolši kavi… naj diši kot diši pri Čoklu!

24.maj 2012 – malca 2408 (l. 1883 je bil Brooklynski most v New Yorku 14 dni po dokončani gradnji odprt za promet)

Socjalna država in vlada k je noben noče sta to super nardila… Skratka “Kdor varčuje, dražji vrtec plačuje” no in logično je da tmali z Janjo nisva odprla njenega vrčevalnega računa in da sva dnar dala v njen štunfek. Čeprow zdej mau razmislam da bi kupila zlato zanjo… Hmmm ampak prow zanimiv kako se država potrud da zjebe nas, k se trudmo pršparat jurja dva… une pa k si po par 10k € pa ne. Pa magar majo račune na cipru… pa magar majo fletov miljavžnt…
Skratka hvala Janša. Hvala, da boš še bl posušu bančn sistem… ja mislm čist logično, prvič k me bo pot nanesla kam v tujino si bom tm odprl račun in varčeval pač v tujini. Je ugodneje! Pa pe mala bo mela mičken bolši otroški dodatek pa jes bom meu mau cenejši vrtec.

Hmmm mogoče pa Janša misl, da bo tko zrihtu in bo več placa v vrtcih. Hmmm logično… vrtec dražji mogoče si ga kdo ne bo mogu več prvoščt. Hja… kam pa nj dam otroka? Na ulco? Mah na kurac mi gre ta vlada… res mi gre na kurac, ker varčuje samo pri meni. No nas, “srednjemu” razredu, ki ga s tem vrčevanjem počas ne bo več. Bomo samo še reveži in tajkuni. Ajde pa še kdo k je zadel na lotu… ajde no… pa še kdo.

Ahhhh kaj bi se razburjal k je dan tolk lep… in ko pridem domov in dobim doma dva najlepša nasmeha. Mmm. Razlog za življenje… razlog za dobro voljo!

Zaj pa s Sandro še zadnič skočmo na Mauricijusa…
Sadni križnik – bomba energije
futrovnik

Mmm Karambola (uno sadje v obliki zvezdic). Fanki ime. Fletno sadje. Fora je da če je lepo zrela je full lepe rumene farbe. Okus je sladko kisel… tak mega 😛
Učas se mi zdi kr mau škoda k jo upurablajo v večini za dekoracijo pr kakih kotejlih, peninah…
Cool je recmo še to… karambola, fsebuje full antioksidantov in vitamina C + zlo mau ma cukra, natrija in kislin (pa čeprow deluje kisla!). No tko k fso sadje… zaužite čim več različnega! Valda ni fajn da jete samo japčke… 😉

Še ena pametna:
Ste vedl, da ponoči bolše vohate?

23.maj 2012 (l. 2003 je prvič od uvedbe evra leta 1999 ta valuta začela naraščati in je bilo za en evro potrebno odšteti 1,18 dolarja)

Z Adventure Slovenia radi tujcem predstavimo našo kulinariko… in seveda radi se učimo o tuji:
Dns bomo pa udarl 4 u vrsto. Govora bo o tekili. Tequila! Gre za pijačo, ki jo v večini pridobivajo iz fermentiranega soka agave. No skratka ime je dobila baje da po kraju Tequila, kjer naj bi prvič nastala. Legenda. Prvo večjo destilarno tekilce so zgradil leta 1600 in finta je da na začetku tekil niso starali… starat so jo začel šele po letu 1800! V sodih valda… od tm ji tut taka lepa barva.
Pa še neki o vrstah tekilc:
* blanco (lah tut silver) – je največkrat nestarana tekila in valda zato nima farbe, od tot ji tut ime
* joven al pa tut oro (pr nas bl znana kot gold) – je isto nestarana, ampak je fora da ji v večini dodajo karamelo, fruktozo, glicerin in lesno aromo tko da dobijo izgled in okus starane tekilce
* reposado – nj bi bla starana v hrastovih sodih nekje od 2 mescov do enga leta
* añejo – starana nj bi bla med letom in tremi leti enako v hrastovih sodih
* ekstra-añejo – fse vrste tekil, k so starane več kot tri leta. Prvič so se pojavile na trgu leta 2006!!!
V povprečju fsebuje tm okol 40% alkohola.
Tekilo se pije z limono in soljo… ampak se pojavlja nov trend oz. moda in po novem loh dobite tekilco tut s cimetom in pomarančo. Če se niste probal tega… morte. No zanimiv je da v Mehiki večino tekilce pijejo samostojno… u izi. No pr nas pa recmo… sol si nasujete med kazalec in palec. Limono vzamete v isto roko. Tekilo v drugo. Najprej poližete sol, spijete tekilo (valda cel kozarc) in pol ugriznete v limono.
No obstaja tut bl brutalna vrjanta tega. Ampak samo za ekstremiste… + tekile sploh čutli ne boste. Sol posnifate z nosom, spijete tekilco in nato si limono stisnete v uč!
Hmmm zagotavlam da tekile ne boste čutli… hmmm niti limona v očesu ne peče tolk! 😉
Valda tekilo mešamo tut v kake koktejle… in najbol enostavn in priljubljen je valda slemer. Men zlo znan, še iz cajtov k sn delu k natakar v privnici kra kra. Skratka… zmešate cca 0,03 tekilce pa cca pol deci švepsa. Ornk premešate oz. butnete ob mizo da se speni in spijete na eks. Hmmm no tko sn recmo jes polomu u kra kraju mizo, k sn uzigu slemerje iz sanka. Pa zvil zapestje… pa… mladi pa nori! 🙂
Tuki so recimo 4 najbolše mehiške tekilce
futrovnik
Don Julio tequila: Gre za mehiško tekilco, destilarno ustanovljeno leta 1942 – 38% naklona
Patron tequila: ena dražjih in luksuznih tekilc, valda tut mehiška, ustanovljena leta 1989 – 40% naklona
1800 tequila: hmmm ameriška tekilca, naklona 38%
Tres Generaciones tequila: super-premium oh in ah tekila 🙂 destilarna je bla ustanovljena 1973 in nj bi bla posvečena trem velikim destilatorjem tekile Don Cenobio, Don Eladio in Don Javier Sauza. Naklon valda… 38%.

Pa še par reklamnih:
futrovnik

futrovnik

futrovnik

Pa še ena pametna za dns:
3% folka je imunih na solzilec.

22.maj 2012 (l. 1978 se je rodila angleška manekenka, pevka in televizijska osebnost Katie Price)

Na začetku da ne pozabim… Katie fse najbolše! 😉

Zaj pa gremo h vinu… Dežman mi je poslal tile dve:
Prinčič – Chardonnay
futrovnik
Chardonnay… gre za suho zvrst vina in Prinčičov ma naklon 13%. H temu vinu bi sedle recmo kake postrvi al pa testenine…

Zlati Grič – Konjičan – naklon mislm da je 12,4%
futrovnik
Valda… dežela štajerska. Mislm sj oboje pove da vino prhaja iz štajerske. Zlati grič… in Konjičan. Valda iz Konjic. Konjičan je mešanca laškega rizlinga, rizvanca, belega pinota in renskega rizlinga. Hmmm kr pester izbor… Če se boste pa oglasil še pr njih vam bodo pa razkazal še klet, loh bote odigral kako partijo golfa… pa valda se bo še kej našlo!

Mmmm na Na zdravje narod!

PS. Da dopišem še eno pametno za dns:
Med poljubom se med osebama preseli 200 miljonov bakterij na sekundo!

21.maj 2012 – malca 2407 (l. 1942 so italijanski okupatorji v Gramozni jami pri Ljubljani ustrelili organizacijskega sekretarja CK KP Slovenije Toneta Tomšič)

Kordež ni priznal da bi biu kriv? Dhooo. Povejte mi kej novega v tej državici…

Dežman je biu pridn pa mi je s Pohorja poslal tole slikco:
Gobova župa… za Futrovnik!
futrovnik

Lepa. Polna humorja. F! 🙂