31. oktober 2012 – malca 2494 (noč čarovnic)

All Hallow’s Eve oziroma Hallow Eve (večer vseh svetih oziroma Večer pred vsemi svetimi). Dns bl praznik halloween oz. noč čarovnic.

Pa poglejmo kako je blo… Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta, a proslava je bila namenjena bogu Sonca, včasih pa tudi gospodarju smrti (Samhainu). Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno pridejo na Zemljo, ter obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami in ustvarjali velik hrup. S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum…

Dns bomo s Petro skočl v sosednjo Italijo na:

Testenine s paradižnikom
futrovnik
Testenine… mislm sj ze ime samo pove da gre za jed prpravlejno iz testa. Izvirajo iz Italije.

Špageti po morsko
futrovnik
Vrste testenin:
Anellini (pasta asciutta; seca), anelli pomeni »obroček«, to so testenine v obliki obročka.
Casareccia (pasta asciutta; seca), to srednje dolge testenine, ki so oblikovane s pregibom na eni strani.
Capellini (pasta asciutta; seca), to so najfinejši zelo tanki špageti.
Farfale (pasta asciutta; seca). Ime pomeni metuljček. Farfallini (pasta in brodo) imajo podobno obliko, vendar so manjši.
Fedeli (pasta asciutta; seca), to zelo tanke, valjaste testenine.
Fusilli (pasta asciutta; seca), to so testenine narejene v obliki spirale.
Fusilli Bucati Corti (pasta asciutta; seca), to so narejene v obliki majhnih svedrastih peres.
Lasagne (pasta asciutta), to so najširša vrsta trakastih testenin. Prodajajo jih gladke, brazdaste ali z valovitim robom.
Lasagnette (pasta asciutta; seca), to so ploske trakaste testenine z nakodranim robom, široke okoli 18 mm.
Maccheroncini (Makaroni) (pasta asciutta; seca), je splošno ime za vse tipe pasta secca, vendar ga navadno uporabljajo za vrsto špagetov z večji odprtino.
Panne Rigate (pasta asciutta; seca), to so peresniki ali poševno prirezane testenine
Pastina (pasta in brodo; secca) je splošen izraz za celo vrsto drobnih testenin, ki se navadno zakuhajo na juho. Take testenine so: Filini, Puntine, Risani, Risi, Stelline, Tempertine, Qudretti in druge.
Rigatoni (pasta asciutta; seca), to ime izhaja iz besede riga, kar pomeni črta.
Ruote (pasta asciutta; seca), te testanine so podobne kolescem.
Spaghetti (Špageti) (pasta asciutta; seca), v južni Italiji znani tudi kot vermicelli. Beseda spaghetti pomeni majhne niti.
Tagliatelle (pasta asciutta; all’uovo), so ploščati , 6 mm šitoki rezanci
Tagliarini (pasta asciutta; all’uovo), so polščate trakaste testeninepodobne kot tagliatelle, le nekoliko ožje.
Tortellini (pasta asciutta; all’uovo), to so majhni polnjeni testeninasti cmoki, ki so po legendi oblikovani po Venerinem popku. Navadno so ponjeni z vrsto različnih nadevov.
Ravioli (pasta asciutta; all’uovo), to so najbolj znani testeninasti cmoki. So štirikotni in polnjeni s špinačo in z ricotta sirom ali zelišči, lahko pa tudi z mesno mešanico.
(pa zihr obstaja še kaka varjanta…)

Pametna: 10% ruskih prihodkov pride od prodaje vodke

30. oktober 2012 – malca 2493 (l. 1981 se je v New Yorku rodila ameriška manekenka in poslovna ženska Ivanka Marie Trump)

Dns bomo nardil mafne… une z nutello (plus upam da zato ne bodo prletel policaji na dom).
Pa da vidmo kwa nucamo:
220 g moke
1 pecilni prašek
200 ml mleka
80 g kakava
100 g sladkorja
2 jajci
2 žlički vanilijevega sladkorja
90 g mehkega masla
Eno Nutello

futrovnik

Priprava
Moko, sladkor, pecilni prašek, kakav in vanilijev sladkor damo v skledo in premešamo. Nato dodamo jajca, mleko in stopljeno maslo. Ponovno premešamo, da nastane gladka masa.

futrovnik

Maso do polovice nadevamo v modelčke za muffine; nato v vsako vdolbinico dodamo še eno »konkretno« žlico Nutelle in pokrijemo s preostalo maso do roba modelčkov.

futrovnik

Pečemo 15 minut na 180 stopinj.
futrovnik

futrovnik

Njami. Še bi mami.
Pametna za dns: Karaoke pomeni “prazen orkester” po japonsko.

26. oktober 2012 – malca 2492 (l. 1689 požig Skopja)

27.10(torej jutr) se bo v centru Ljubljane (vegova 2) dogajala kulinarična klasika! David Vračko eden mlajših prvokategornih kuharjev bo razvaju obiskovalce na pop-up domu….
Za predjed boste loh okusl zajčka / pršut / petršil
Juha buča / ligenj / paradižnik
Glavna jed file svinske ribce / peperonata
Sladica bela čokolada / ananas.
Mmmm najs! 😛

Zaj pa skočmo spet mau na drug konc sveta… z Risom v Malezijo.
Food central point shopping center: kedai makan islamic restoran
futrovnik
Najs je tale azijska hrana!

Praktična in pametna za petek: Žirafa lahko svoja ušesa čisti z jezikom! Žirafin jezik je dolg cca 53cm!

25. oktober 2012 – malca 2491(l. 2001 je Microsoft na trg poslal Windows XP)

Microsoftovi XPji dns praznujejo…
Pa tri lepe mikrosoftove:
* Bill Gates je v šoli priredil program tako, da ga je vrglo v razred v katerem je bilo več punc
* Prvi operacijski sistem od Microsofta ni bil ms-dos ampak Xenix, ki je bil kopija unixa
* Microsoft upurablja vzdevke za svoje opracijske sisteme… recmo:
– Win95 – Frosting
– Win XP – Whistler
– Vista – Longhorn
– Win7 – Vienna
– Win8 – Metro
….
Zdej pa skočmo h Juliji v kuhno…
Polenta z bučkami in čebulo ter zelenjava v sirovi omakci
futrovnik
Pa recmo recept:
Skuhaš instant polento (ker je laži). Ohladiš. Bučke narežeš na kocke in posolis. Pustis da spustijo odvecno vodo. Vodo odliješ. Bučke in čbulco podušiš mičken na olivcu pol jih primešaš polenti. Loh dodaš še kak sirčk. (pomoje da bi blo tko cool).

Dobro premešamo in hladimo 2 uri. Polento narežemo na rezine in serviramo.
Polenta… zanimiv je, da jo mamo tut mi v sloveniji za domačo jed. Gre pa za Italjansko jed.
Super pride vn če ji dodaš tut pršut in skuto!
Drugač pa smo jo v Ljubljani ob italjanski okupaciji jedli z marmelado in temu so rekli Polentna torta!

Pametna: Rekord v kolcanju znaša 69 let! Fak… ta pa je huda :S

24. oktober 2012 – malca 2490(l. 1929 se je zgodil črni četrtek )

Črni četrtek je biu dan, ko se je zlomla newyorška borza in svet popeljala v veliko depresijo… Hmmm keri dan bomo določili za svetovno krizo zaj še ne vemo. Vemo pa da je bil… Mislm jes mam kr neki idej, recmo:
* 17. september… kr neki let nazaj.
* 4. december 2011 ali pa mogoče 21. december 2011 (en al p drug datum)

Ana je bla pridna in mi na Facebookovi stranu futrovnika napolala tile dve fotki:
Hotel Primus Ptuj, Terme Ptuj – še nikoli v svojem življenju nisem bolje jedla! tole je predjed
futrovnik

Piščanec z grozdjem in žafranovo omako, štruklji s korenčkom, štruklji s špinačo in makom, zelenjavni zavitek, rahlo pikantni rakci
futrovnik

Oooo najs! + bla si na Ptuuuuju! Naš doma! 🙂

Pametna za dns: Čarovnik iz Oza (1939) je imel 124 pritlikavcev. Aja pa še tale obleka Judy Garland je bila roza! Ampak so jo pol tehniki naredili belo! 😉

23. oktober 2012 – malca 2489 (l. 2001 se je začela Ira razoroževati, potem ko je ameriški predsednik Bill Clinton predlagal mirovne pogovore)

Se ze veselite volitev?

Maky je praznoval 30tko in doma so mu prpravli tole torto
futrovnik

Pa recmo neki o stilersih… Prhajajo iz Pittsburga! 🙂 in so bli ustanovljeni leta 1933. Steelersi si z Dallas Cowboys delijo, da so največkrat nastopal na Super Bowlu (8x) in nazadne so ga osvojili leta 2009..
Drugače je pa zanimivo da so Steelersi družinska ekipa. Ustanovitelj Art Rooney jo je predal sinu Danu in ta je naprej dal ekipo svojemu sinu Art Rooneyu 2 (izvirno ime).
Steelersev domači štadion je Heinz Field (od leta 2001). Prej so pa 30 let nažigal nogomet na Three Rivers Stadium.

Za vse navijače Steelersov pa naj povem še tole… Steelersi pridejo leta 2013 v London! Tako da si jih loh ogledamo pobliže! 😛

Pametna za dns: V svojem življenju povprečna oseba prehodu 5x dolžino ekvatorja.

17. oktober 2012 – malca 2488 (l. 1967 je umrl zadnji kitajski cesar Henry Pu Ji.)

Mam fprašanje za Kanglerja… al pa u bistvu kergakol župana… hmmm mogoče za Janšo. V katerem slovenskem mestu loh jes postavim radarje in kasiram?
Hvala na odgovoru.
Aja pa thx k boste podrazl registracije oz. cestnine. Za narodov blagor!
No sj na konc pa… vedno potegnemo takratko pa se ne bunimo.

Za vikend smo bli v Majolki. Plac kjer se 100% naješ… pah ne vem. Mislm pr teh kosilih je tko… na krožniku je vedno neki kar ti je ušeč, pa neki kar ti ni. + pr enmu kosilu je pisal kalamari po tržaško, bli so pa ocvrti.
Aja pa še to… če postrežete z župo je fora da je ta fsaj topla.

Goveja župca
futrovnik

Lignji, puranji file na žaru, svinska ribica z zelenim poprom, kruhova rezina, zelenjava na maslu, pire iz kompirja in korenčka
futrovnik

Ocvrt piščančji medaljonček, svinska ribica z zelenim poprom, ramsteak na posteljici iz rukole, zdrobova rezina s špinačo, riž z jurčki, pire iz krompirja in korenčka
futrovnik

Ocvrti lignji, puranji file na žaru, svinjska ribica z zelenim poprom, kruhova rezina, zelenjava na maslu, pire iz krompirja in korenčka
futrovnik

Čokoladna rolada
futrovnik

Pametna za dns: Najdražja KRAVA je stala 1.3 miljona dolarjev! Aaaa ta kmet pa je meu debel krompir!

16. oktober 2012 – malca 2487 (l. 2007 je v jutranjih urah v prometni nesreči na Hrvaškem umrl najbolj priljubljeni makedonski pevec, 26-letni Toše Proeski)

Pesto… kdaj smo to jemal… 19. oktober 2011… uuu skor eno leto je od tega. Pa da vidmo drugo vrjanto, ki mi jo je posredovala Petra.

Rezanci s pestom (čemažovim)
futrovnik

En tak simpl recept:
Nucamo:
40 dag širokih rezancev
10 dag čemaža
5 žlic pinjol
olivno olje
5 žlic parmezana
sol in poper

Rezance skuhamo v slanem kropu.
Pinjole kratko poprazimo v ponvi (brez olja pa to…). Čemaž nagrobo narežemo in ga pol zmeljemo skupaj s pinjolami. Najbl da u možnarju.
Dodamo nariban parmezan in prelijemo tolk olivca, da dobimo omako… Cool je če jo prej probate pa še mau solite pa poprate 🙂 (hmmm probite z žličko ne k banda iz Gostilne! :D)
Pol pa sam še prelijemo odcejene rezance s tole omako in DOBR tek!

Pametna za dns: Vsak človek je bil fsaj pol ure enoceličar! 😉

15. oktober 2012 – malca 2486 (l. 1917 je bila ubita nemška vohunka iz prve svetovne vojne Margaretha Geertruida Zelle, bolj znana kot Mata Hari)

Felixu Baumgatnerju je uspel neverjeten skok! Mudel je skoču iz 39044m… dosegel hitrost 1342,8 km/h in valda prebil zvočni zid. Prosti pad je trajal kar 20 sekund oz. 36529m!
Je pa zanimivo, kako je to spremlal minister za znanost in šport Žiga Turk… Loh si pogledate več na linku tle… oz. njegovi komentarji:
– Ne razumem fascinacije z Baumgarnterjem, sploh v primerjavi z dosežki NASE (ammm sama NASA je felixu čestitala za uspeh)
– Imam pa Red Bull čisto rad. Po moje zaradi okusa guarane. (tipično od naših ministrov da sekajo mimo…)
Ahh… pač dokaz da je ministr iz lune.

Felix čestitke, maš jajca!

Zaj pa skočmo s Kozojem na krvavice…. 😛
Logarjeve krvavice
futrovnik

Hja, spomnm se kako so mene strašil na mojih prvih kolinah, da zdej pa nam maral več krvavic… pa podobno. Ahhhh. Bučke. Še vedno mam rad krvavice… in fse krvavo! 😛

Pametna za dns: Osel lahko vidi fse svoje štiri tace. Naenkrat.

13. oktober 2012 – malca 2485 (l. 1943 je uprava Slovenske centralne vojne partizanske bolnice opozorila postojanke, da se pripravlja nemška ofenziva)

Izina četrta noč, ko se je odločla da ne bi spala… no ob pol dveh je zaspala in to je naš rekord. Mogoče jo matrajo zobje… mogoče jo matra to da ni doma… mogoče… pa ji sam ni blo za spat! 🙂

Banana split… ne prhaja iz Splita! :))) Ampak iz Pensilvanije. Jap. Zadeva je starejša kot 100 let… in sicer so jo prvič jedl leta 1904. Začel jo je delat sladoledar David Evans Strickler, ki je bil fermacevt! 🙂 No skratka… sladica mu je uspela in je hitr zaokrozla po svetu.
Današna slikce phaja iz Vietnama:

Banana split
futrovnik

Gec thx na fotki.
Pametna za dns: Prva zgoščenka na svetu je bila Born in the USA od Bruce Springstina.