23.februar 2012 – Kava z velikim K (l. 1942 je bila Ljubljana ob dveh popoldan povsem odrezana od okolice)


Dns bomo s Tinetom iz Cafe Čokl mau rekl eno ali dve o prazničnih kavah… Mmm jes mam rad oboje in za pravi posladek se res splača jet h Čoklu… pa da vidmo kaj nam je spisal!

Kava zaseda resnično posebno mesto v človekovem prehranjevanju. Po njej ne posežemo, ker bi bili žejni, še manj ker bi bili lačni. Torej razlog za njeno uživanje tiči nekje drugje.

In res. Pri kavi je pomemben okus. Ko se je pred stoletji njena pot osvajanja brbončic šele začela, je prve konzumente navdušila z izrazitim in svojevrstnim okusom, ki bi ga težko primerjali s katerim drugim živilom oziroma napitkom. Izkušnja z nečim tako novim, kot je kava, je obogatila vsakdan in se od preostalih opravil tako zelo razlikovala, da je hitro pridobila poseben status. Pitje kave je postalo nekakšen obred – intimen ali družaben. Kofein je vzpodbudil intelekt, tako da je v družbi kar kipelo od razprav in ustvarjalnosti. Kavarne so resnično predstavljale nekakšen bazar idej.

Kako pa je danes? Naš planet se sicer vrti z enako hitrostjo, kot takrat, toda življenje na njem se je nekako pospešilo. Zatekamo se k poenostavljanju stvari in opravil, pri čemer zanemarjamo vrsto pomembnih razlik. Na enak način se lotevamo tudi pitja kave. Nič več ne gre za vsakodnevni obred s katerim bi sebi in kavi izkazali spoštovanje. Vse skupaj je postalo zgolj puhlo praznjenje skodelic, opravilo, ki ga vrinemo v sestanek ali prekratek odmor. Vse pogosteje pijemo kavo stoje, čakajoč avtobus, med hojo ali vožnjo. Vedno več je postopanja pred samopostrežnimi avtomati, ki požirajo kovance in plastične lončke polnijo z osladno rjavo tekočino.

Čoklova kava… s srcem do konca!
futrovnik

Pri uživanju kave je zelo pomemben stik z osebo, ki vam jo pripravlja. Afriški domorodci še danes počastíjo gosta v hiši že med samo pripravo, saj mu kavo ponudijo, ko je ta še v možnarju, tako, da jo lahko oceni še preden mu jo skuhajo. Nič ne ostane skrito. Pred očmi se odvije preobrazba zrna v tekočino. Tako postane kavni napitek medij, skozi katerega se tkejo in poglabljajo medčloveške vezi.

Želim si, da se bližajoče praznično vzdušje ne bi merilo zgolj z vsebinami izložb, katalogov in reklam. Želim vam, da bi se večkrat odpravili na sproščen klepet ob kavi in ji pustili, da opravi svoje poslanstvo. Da vam izpove zgodbo o edinstvenem plodu, ki ga uživa ves svet, ne glede na vero, raso ali starost. Želim si, da bi pok zamaška kdaj preglasilo trkanje skodelic in da bi o kavi razmislili kot o možnem darilu. Za nekoga posebnega in zase. Naj bo vaša naslednja kava praznična kava.

Še 64 dni…

2 thoughts on “23.februar 2012 – Kava z velikim K (l. 1942 je bila Ljubljana ob dveh popoldan povsem odrezana od okolice)

  1. In smo uspeli priti v Ljubljano, poiskati Čokla in užiti nekaj, kar tako zelo radi užijemo.
    Kaj mi pomeni kava: sredstvo, da se vsak dan postavim na noge in delujem in ta se mora dogoditi 2x na dan. Da nasiti zapisano potrebo ni prav pomembno kakšna je, glavno, da deluje. Seveda bi se takoj uprla slabemu kapučinu, bolje je, da ni z mlekom. Hitreje deluje. Govorim o instant, turški in avtomat kavi. Ko pa se podam na kavo ven, v kafeterijo, pa to pomeni, da hočem najboljšo kavo. Tako, ki me ne strese od grenkobe, mi ne pusti kislega okusa, me prevzame s svojo harmonijo okusa in arome ter se postavlja s svetlo kremo, ki prekriva vsebino. Kaj je največji problem za mene, kot oboževalko kave, veselo in zahtevno kavopivko? To, da vsi zaposleni v isti kavarnici ne pripravljajo isto dobre kave. Gre za pravila izvajanja postopka, ki se ga da naučiti, za dobro nabavljeno “robo”, zagotovo je pomembna tudi voda, temperatura skodelic in še veliko tega, pričakujem isto dobro kavo vedno ko obiščem lokal, kjer sem dobro kavo že pila. Pa ni tako. V mestu odprejo novi lokal. Prva kava je super. Naslednjič gremo tja, ker imajo dobro kavo. Pa ni bila dobra. Drugo osebje, druga kava. In kako sem tam pod hribom, na katerem se bohoti grad, naročila kavico? Tako: en espreso prosim, da vidim, če se gazda upravičeno hvali. Bil je za pohvlit. :o)

Comments are closed.