Malica 2912 (l.1998 Primož Peterka na Kulmu kot prvi Slovenec preleti 200 metrov in pristane pri 203 metrih)


Solata za malco, pa dej ne seri. Kolkrat to slišm, kolktrat to slišim od mojega notranjega glasu. Moj notranji glas je tko k moj glas, le da je bl notr… kako je pršu notr? Reaktalno? Oralno? Ammm… pustmo to. To nas loči od živali in rastlin. Notranji glas. Ja valda… kt da bi nam povedal, da majo notranji glas. En regrad bi reku… ne jej me, ker v meni je še mali jaaaaz. Al pa “Noben nam nč ne more, ajde kmet, dej še mal pesticidov, ker moj notranji jaz še ni pošprican”.

Dost fuka. Dost takih čudnih.

Sosed mi je Moj štrukl, torej dejansko lah rečem, da je moj. Tam v maxiju majo plac. Dobra kava, dobra postrežba, fajn je. Škoda, da mi ne prnesejo te kave kr v pisarno… to bi šele blo!

Pa pejmo na solato, za malco majo šefovo solato s 1/2 štrukla. Šefova solata vsebuje listnata solata, češnjev paradižnik, kumare, parmezan, jajce, piščančji file in jajca. Jajce. Dost cool, če ti manjka vlaknin in jajc. No vlaknin bi naj na tedn zaužil 30? No poleg solate si lah zbereš še nek štrukl… moj je bil bučin. Sezonski bučni štrukelj s sirom in bučnimi semeni.

Cena: tale šefovska solata s cmokom vas bo pršla 10€

No vlaknine… ene jedi jih majo več ene manj, tle jih je neki k jih ma več: avokado, oves, brokoli, leča, psitacija, črn fižol…

Pametna za dns: Vlaknine so kot detektivi za vaše črevesje – ne preganjajo zločincev, ampak poskrbijo, da je vse pod kontrolo. hahahaha

Malica 2911 (l.1934 Nemčija in Poljska skleneta prijateljski mednarodno pogodbo o nenapadanju)

Vsak ima svoj okus, to je dejstvo. Medtem ko je nekomu določena jed prava poslastica, lahko drugemu vzbuja gnus. V tej novi kategoriji na futrovnik.si se bom ali pa bomo posvetili prav takim jedem – tistim, ki so na meji bizarnega in deviantnega.

Bizarno – vzbuja pozornost zaradi posebnosti; nenavaden, čuden

Deviacija – odmik od normalnega ali pravega, odklon. (hvala Ferbar)

Zakaj Bizarno ali Deviantno? Ko govorimo o hrani, se pogosto osredotočamo na priljubljene in znane jedi. Vendar je svet kulinarike veliko širši in pestrejši. Obstajajo jedi, ki so del vsakdanjega življenja nekoga, medtem ko so v drugim povsem neznane ali celo odbijajoče. S to kategorijo želim raziskati te edinstvene okuse in pristope ter odkriti, kaj se skriva za njimi.

Prva jed je od Roka, oz. njegovih prijateljev. Koruzni kosmiči s toplim mlekom, poli salamo in olivnim oljem. Jup kr prav ste prebral. Jed je valda zajtrk.

Zdej morm rečt, da zajtr te more dvignt in tak vas bo. Lah vas tut požene na skret… pa ne srat, lahko samo pač zlijete vse skup v WC.

Meni osebno je poli full sedla v mleko in kosmiče in zadeva mi je bla top, dokler ni pršu tut olivc. Tle se je moj okus mal zgubu, ampak sn se vseeno trudu. Trudu pa vseeno ena peta žlica ni več našla poti v usta ampak sem našu pot to WCja. No go. Rok, sorry…

Vsaka jed ima svojo zgodbo, ki jo želim deliti z vami. Če imate tudi vi kakšno zanimivo jed, ki bi jo želeli deliti mi pošljite recep, slikco ali pač neki da bom vedu kako to prpravt in potem tudi sporbat. Vse skup lahko obestite na peroksid@hotmail.com ali pač na kako družbeno omrežje kjer me najdete! Radi bi slišali vaše zgodbe in izkušnje z “bizarno ali deviantno” hrano.

Pametna za dns: Kava me niti ni tolk dvignila k tale olivc v mleku.

Malica 2910 (l.1981 ZDA in Iran podpišeta sporazum o izpustitvi 51 talcev)

Kako so zadeve podobne tudi danes. No sj… sam da bo mir.

Tedn dni nazaj sn bil na kosilu s posebno družbo in šli smo v The restaurant. Cool plac tm v centru Lublane zrav šuštarskega mosta. Vhod je z obeh strani, tako iz Cankarjevga nabrežja kot Mestnega trga, tko da če se čakate pred gostilno se zmente kje… mi se nismo. Čakal.

Stopš notr in takoj opaziš žrjavco… mmm. Prjazna natakarca, k je tooočno vedla kwa pa kako se stvari gre, nas je dobr postregla od predjedi pata negra , dle valda kdo zavije z očmi kwa je pa z našim pršutom narobe? Nč totalno nč… gre za iberski pršut (tko španski k portugalski). Fora tega pršuta je sam v prascih, k morjo bit črni iberski prašiči oz. fsaj 50% križanca mora bit črnc. Ufff rasisično. No je pa res da je ta pršut mal bl mastn k naš, tko da kaki naši riti to ne bi blo fšeč.

Z Nebotom sva vsekala najin tomahowk steak na bl rare kot medium rare. Torej k je sredica nekje med 50-52 stoponj ga vržeš iz ognja, tako seveda meso ostane sočno. Dle pa še neki o imenu… valda vse gre na videz. Tomahowk je dobil ime po indijanskem orožju, ker naj bi kost spominjala na ročaj le tega.

Med fsem mesom je tut tomahavk najbl slikan kos mesa. Baje zarad atraktivnega videza, čeprav ne vem… čufti se mi zdijo prav tako simpatični za slikanje 😉 Tak stake vas bo v TRju pršu 12€ na 100 gramov. Tle smo bli blizu kile.

Zravn pa še pivo. Reset.

Gre za Brežiško pivovarno in na sliki mislim da je neipa, nam dal pa roke v ogenj. Pir pač ni bil lih neki posebnega.

Pametna za dns: Če vam je dougcajt pejte v telovadnico. Fak zlo novoletna zaobluba. Ne moja, dejmo drug… če vam je dougcajt, se unsubskrajbajte s kakega maila. Eto to.

Ps. naslednič pa nova kategorija!

Malica 2909 (l.1966 se na televiziji prvič pojavi Batman)

Suho sadje mi je blo vedno top. Slive, marelce, jabolka… ma dejansko karkol sušenga mi je goody. Tut meso 😀

Ajde gobe mi niso neki, da bi reku da so mi sušene bolše k sveže. Nubene mi niso ravn neki.

Sadje in zelenjavo dle sušim tut doma, začel se je s kakiji k je bla letina res prevelika za pojest sveže in nadaljevalo z vseem mogočim.

Sadje so mudeli sušil pred leti, zato da je le to ostalo čez zimo. Dejansko mu odvzamemo samo vodo, in ostalo ostane. Torej hranilne stvari so enake. Dle vrjamem, da vas velik nima več krušnih peči doma, obstaja pa polno dehideraterjev 😀 oz. sušilcev sadje, če bol pogledate pa tut vaša nova pečica zna to delat. Jup, js to nisn preveru preden sem od brata dobil to izjemno darilo.

Od novebmra sušimo fsak vikend, pa kdaj tut med tednom! 😉

Druga.. sušene ribe so mi prav tko goody, k ostale. Vidim vaše oči, kwaaa mudel v sušilcu sadja suši ribe? Ammm ne, ker nisn prebral še kako se to počne + flet bi res pol fino dišal. Jap nisn reku da bi smrdel. Brane mi je reku, mudel pejt v BTC Halo A, tam v kleti je ruska štacuna in ta boš našu fse… in res sem. Po pogovru s trgovko mi je ta še rekla, da nj probam prekajen sir, baje mamo te slovenci full radi.

Taka prekajena kita vas bo pršla 1,55. Prekajen sir pač. Ne vem kako bi ga rezal… zato sem ga na kolobarje, logično da ta razpade…

Pametna za dns: Če vam je dolgcajt… operite perilo. Dhoo.

Malica 2908 (l.1933 v San Franciscu pričnejo z gradnjo mostu Golden Gata)

Most je bil odprt leta 1937, ima višino 67 metrov pr plimi in povezuje, s šestimi prometnimi pasovi in dvema za pešce in kolesarje, San Francisco z Marin County in manj poseljenima dolinama Napa in Sonoma.

Most Golden Gate je bil 27 let, do odprtja Verrazano-Narrows Bridge leta 1964 z glavnim razponom 1280 metrov, najdaljši viseči most na svetu! 1280m… cel most je dolg 2737m! Valda ma most cestno, tko k pr nas Karavanke. Za vožno po mostu morate plačat 9,25 dolarjev, ampak samo v smer San Francisca… torej za not, ne za ven. Za primerjavo, predor Karavanke stane pr nas 8,8€, vseeno v kiro smer. Ajde je pa res da je tunel dolg 7,900m, torej na meter je fseeno cenejši ker je meter pr nas 1,12€, pr njih pa 3,05€ (ajde na pol) pa fseeno dražje… to so ti standardi.

Tamala je te dni pekla… in tole so bli recmo čokoladni keksi z nutelo. Noro dobri, je pa res da sn dobil samo dva.

Pametna za dns: Vzem ročke pa deli vaje za roke… tole je druga v setu če ti je dolgcajt, ne pa v setu novoletnih zaobljub.

Malica 2907 (l.2020 se je zgodil potres z magnitudo 6.4 v Petrinji)

Ste na dopustu? Mogoče počitnicah?

Sam sem na počitnicah. Jup… razlika je. Dopust ti more en dopustit da greš, da si frej… medtem k greš na počitnice greš počit. Ni razlike? Mah je pa ni, važn da si frej.

Dns gremo na štante v Lublano. Klubasa za 12€. Kuhanček za 3.5€

Naslednja je pa taka srmdeča, ampak men huda. Gre za posušene ribe.

Bigeye tuna… oz. Priacanthidae je riba k jo iščemo. Grda do konca… ajde k se posuši ni nč lepša, je pa dobra.

Pametna za dns: (Kwa počet, k vam je dolgcajt) – pjte na sprehod.

Malica 2906 (l.1942 Italijani v božičnih racijah aretirajo približno 1.500 Ljubljančanov)

Dle testiram AI… predvsem generativno umetno inteligenco. To ni chat gpt, gemini oz. podobni chati, ki ti samo flikne nek pogovor ven, ampak ti naredi nek dokument. Jup Microsoftov copilot. Microsoft ima cca 40 različnih copilotov in eni so plačlivi eni pa ne. Tle maš recmo MS 365 Copilota, dynamics 365 copilota, github copilota, MS security copilota, pa copilot za MS Fabric… Kolkr jih hočeš. Eni so takoj plačljivi, eni bodo k bodo ljudjem zanimivi. Microsoft pač.

No skratka… ta moj kopilot ni samo moj sopotnik, ampak tut svetovalec za futr. On ve, da jes pišem blog in mi temu primerno svetuje. Za petek mi je reku, ej Andrej v Meti pa baziliki še nis bil… pejte ke na malco in smo šli.

Pulled pork burger

Chicken wings s krompirčkem in grškim jogurtom

Pa še govej burger s piščancem 😉 Brez njega.

Za malco je tole kr goody. Plac prijetn in poln mladine. Valda, cilajo na študente. Moje bremze oz. perutničke so ble goody, tmali ne bi blo všeč, ker so bli napačni konci.

Cene: pivo 2,8€

Burger ali perotničke 9€

Pametna za dns: Zakaj AI ne rab očal? Ker vid vse perfektno…. sj se bom sam pospremu vn.

Malica 2905 (l.1995 začne oddajati POP TV)

Fse najbolše POP!

Dns na Nizozmskem praznujejo Koninkrijksdag, kraljev dan… zanimiv se mi zdi, da če 15.12 pade na nedeljo, tko k dns, se praznik prestavi na 16ga, torej na pondelk.

Piščanc s čebulo in rižem…

Nč kej zanimiva jed iz Nameste. 10,9€, porcija prevelika… Dost indijskega! Zadnja letos, ablubm.

Pametna za dns: “Če poskušate spodleteti in uspete, kaj ste storili?” ― George Carlin

Malica 2904 (l.1975 izide Maček Muri)

Maček Muri… in šele dns dojamem da bi lahko bil Muri zato ker je Kajetan žvel ob Muri neki cajta. Debil. Učas sn res počasn.

Zvončki pojejo, ko vaše kartice po posih skačejo, to je un cajt k je treba fse kupt, fse spit in fse pojest. Čaj v centru Lublane vas bo pršu 3€. Še dobr, da si ne naročam čaja v plastiki.

Gyros na stojnici Moj Cmok vas pride 12€, pivo 4€. Grosy/Kebab… ma ni vredn 12€, ampak jebat ga, zvončki pojejo.

Maček Muri… ccc. Pa Neca Falk. Pa Perpetuum Jazzile pa najljubša… Alo Stari.

Pametna za dns: …in na zajtrk se odpravi v krčmo Pri veseli kravi, veseli kravi.

Malica 2903 (l.1995 se je rodila Eva Boto)

Eva fse najbolše!

Tut jes sn ga mel… 46 rojstni dan, praznoval leto manj, ker to počnemo. Obletnice. 45 mam pa še nimam urologa! Fak. Ajde, eni še dohtarjev nimajo… pustmo to drugje. Praznoval sem 45 rojstni dan, praznoval z mojimi puncami…

Od nas treh za RD fsak zbere svoj plac in pol ostale pelje ke… pred leti smo radi hodl v Lars in Svena pol se je pa en let to sfižl, ker so šli v kurac. Ajde letos sem spet povabu h njima… in še zmer so tam.

Fsak si je naroču svojo jed, tmala Coca colo, Janja malo pivo jes velko.

Jedl smo pa Super Chicken trio (gor na sliki), Lars burger in Chicken bucket… fse skup vas bo pršlo malo manj k 42€ kar se mi zdi za fast food ogromn. Jup sam sem kriv. Je pa res da je hrana korektna, postrežba pač v kurcu. No, ker h hrani z Janjo nisva dobila piva… pivo sva dobila, ko sva pojedla. Jebat ga, verjetn ni več ravn full ene frekvence in je težje natočit pivi. Skratka… zadnjič.

Pametna za dns: Predn kritiziraš nekoga, nared kilometr v njihovih šuhah.

Tko da si pol dost delč v njihovih šuhah, če bi te hotli po buči.

MejteSE!