Malica 2880 (l.1964 se je rodil Russell Crowe)


Tamala je spet zbolela in to je zgledal tko, da ko je v četrtek pršla iz šole domov jo je mal bolelo grlo. Mal uho.

Nč tacga pač. Uleže se… mal knjiga, mal tablca, mal telefon. Zvečer je mela že 39 pa neki vročine, klub temu, da smo ji jo mal prej zbijal in kaj čes drucga kt jo pelat h dežurnm dohtarju no in ker je Šmare Sap 12 km od Lublane in 12 km od Ivančne gorice spadamo pod ZD Ivančna gorica in smo šli ke. Prjazn mlad dohtar jo pregleda, reče da verjetno ni vnetje ušes (lahko je začetek) in ji predpiše en antibijotik. Ob 22 je bla doma, js iz lekarne ob 23tih.

V soboto smo bli dogovorjeni s tem prjaznim dohtarjem, da gremo na kontrolo… valda v Ivančno gorico in tam naletimo na neko drugo gospo, ki si nekako ne zasluži da bi ji reku dohtarca. Pr prazni ambulanti nas napizdi, da zakaj hodmo in da to ni za dežurnga zdravnika. Itak ona ma prav. Ona to zna, kar v čakalinci… valda sj je svetinja. Sj je carica. Sj je una, k je premal plačana. Ona je ZDRAVNIK, mi pa pač samo eni bedni ljudje, k jo motimo.

Vseen, brez da bi jo pogledala, poslišala pluča… jo pošle v laboratorij na pregled krvi. Pol jo na hit pogleda in nas pošle domov. Rezultati izvidov bodo itak šele čez eno uro in pol pokličte.

Jup bomo. Prklical malce težje… ampak smo in dohtrca takoj razloži, da nj nemudoma pridemo po napotinico in da nj gremo na infekcijsko. WTF? Prej nas niti pogledat nis hotla? Plus spet se bomo fural gor pa dol, po en kos papirja?!

Na infekcijskis spet čist druga zgodba, podobna uni od četrtka. Mirna, prijazna specializantka nas prevzame, se pogovori z malo. Se pogovori z nama. Jo pregleda… posluša. Pretipa. Pregleda izvide in gre do nadrejene… se pogovorita z njo in predeta obe in nas pomirita… skratka, ker v Iv. gorici niso vzel brisa, ker to je itak brezveze, so ga vzel na infekcijski.

Yup, kako preprosta zadeva… a ne?

Mojca familije ni pelala na izlet v ZD in pol na infekcijsko, ampak kuj v Piran. Pirat je tm en tak fajn morski plac.

Dagnje v paradižnikovi/rdeči vinski omaki oz. na rdečo buzero vas pridejo na obali 11€, Kapesante pa 5€ na komad.

Pametna za dns: mladostniki preživijo 8ur in 35min na telefonih dnevno. Js mislm, da bi se dalo še malce več, js mislm da mamo to!

Malica 2879 (l.1976 je bilo ustanovljeno podjetje Apple Inc)

Dns je un dan, k ne smeš vrjet/zaupat nubenmu. V vsem moraš dvomit in pustit presojo tvojmu možganu.

Fsak dan bi lahko bil tak.

No, da ne boste preveč razmišlal, vam js povem, da vas ne bom nategnu, pa čeprav bi to komu pasal. Nam napisal, da hotel v katerem je bival Ronaldo prodaja na dražbi njegovo postlo ali kako podobno bučko.

Dns bomo za dobro jutro šli v Dobro jutro. Dobro jutro je vietnamska restavracija v nebotičnikovem podhodu. Useku sn kr takoj po juhu Pho Ga. Phở ali Pho je čušna osnova in iztega pol ihaja full enih juh. Pho Ga (spodi), Pho Chay, Pho Bo… Juha pho je sestavljena iz riževih rezancev, zlišč in ponavadi po mesu dobi ime.

Tale Pho Ga vsebuje poleg piščanca in riževih rezancev še ingver, mlado čebulo, cimet!, klinčke in janež Okus je res zabaven.

Taka sveža župca (velka) vas bo v Dobro jutro pršla 8,5€.

Pametna za dns: Na svetu je preveč kretenov, da bi se tole dobr končal, ali je pa tole samo ena komedija.

Malica 2878 (l.2021 slovenska nogometna reprezentanca v tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju na stadionu Stožice z rezultatom 1:0 premaga hrvaško nogometno reprezentanco.)

To je prva zmaga Slovenije nad Hrvaško na uradnih tekmah.

Odprta kuhna se je začela. Kuhna kjer so cene navite, porcije male… in dobiš feeling da je standad v Sloveniji res hud in ja mora bit!

Rebrca pr Starem piskru so še vedno 13€.

Pločevinka toplega Uniona vas bo pa pršla 4.5€. Štiri pa pol. Laško vas bo pršu 4€

Pametna za dns: Dan brez sonca je k, no sj veš, k noč (Steve Martin).

Malica 2877 (l.2007 umre John Backus)

Backus je bil izumitelj Fortrana. Vidim, eni zavijate z očmi “KWA?”. Fortran je bil prvo široko uporablen visokonivojski programski jezik. Prvi uporaben.

Teden, ki postaja zgodovina me je nagradil z 2x obiskom Kopra. Oba dveva je blo vreme bolšje kot tu. Hrana je iz Mornarčka. To je tak mala kantina tam ob tržnici s pogledom na morje. Natakar prijazn, plac prijeten.

Ocvrti kalamari s pomfrijem
Dagnje na buzero

No v pondelk so jih še meli, v soboto ne več, ker ni bilo ulova 🙂

Plošča za enega. Ammm jup. Plošča za enega.
Kalamari na žaru
File brancina z zelenjavo

Hrana dobra, tako da vam priporočam obisk Mornarčka

Cene:

Kalamari cvrti ali na žaru s pomfrijem 13,7€

Plošča za enega 22,5€

Školjke na buzero 10,8€

File brancina z zelenjavo 13,1€

Cocacola 3,1€, malo pivo 3€,Cedevita 2,7€ in deci Malvazije 1,6€

Pametna za dns: Žviš sam 1x, ampak če to počneš prav, je 1x dovolj. Mae West

Malica 2876 (l.1923 izide prva številka revije Time)

Dobr mi je k tamala trenira basket in da ma še neki filinga se premikat po igrišču, to je res de best. Rad špilam z njo, prot njej ne tolk. Ker krije. Ker pokriva. Ker hoče špilat obrambo.

Pizda, dej fotru mal placa… dej da se obrnem.

No in ker špila obrambo ma zdej longeto. Tipična košarkaška, dobila je žogo v prst. No nam reku, da je bil prst z preostalimi prsti med mojimi prsti in je pol žoga priletela, ampak je. Jebat ga… taki so kontaktni športi. Aja, zmagu sn tut! 🙂

Ajda Burgers & more je pršlo iz enga kiosta, tle pr Metalki… dle majo kr neki poslovalnc pa kr neki teh burgerjev spečejo. Prjazni, hrana pa pač… burgerji. Ajde sj dobite še kaj… pa fseeno.

Premium steak burger meni

Trgana govedina, jajce… pa ostalo. No jajc sede full, ni pa cool, če je le ta že steku… ma valda se zgodi. Sj štekam. Tak burger vas pride slabih 13€, no fsaj jajc ne bi rabu stečt.

Pametna za dns: Ne rin prstov, ke kamor ne spadajo.

Malica 2875 (l.1974 se je rodila Urška Hrovat)

Teden je mim in smo spet tle… na počitnicah. Dle mam tmalo tolk staro, da si želi, da za počitnice delam. Yup, da ma internet samo zase, da ji noben ne sika, da si naj nardi zajtrk, da nj se obleče, pele psa vn, če si je umila zobe in take bedne fore.

Internet ima samo zase, to je to.

Če bi še pes zravn srfu, verjetn že ne bi blo tolk fajn.

Ajde je pa res, da je fajn, ker valda bo dle med počitnicami ona “zjutri” furala psa vn. Psica je stara let pa pol in to zjutri se ji je premaknilo iz pete na cca pol deveto. Yup tut ona že rada mal odspi.

Šli smo v Kaščo Mrlačnik k že dolg nismo bli tam. Brez rezervacije smo dobili mizo za cca uro pa pol (pol pa bejžte), pol je bla rezervirana naprej. Kelner tak, kt da bi bil skos mal jezn. Korektn, ne morš pa rečt, da je bil prjazn. Pač… un pogled in filing, da fak.

Ribsi s krompirčkom, vas bodo pršli malce manj k 16€. Dobri. Taki k morjo bit.

Pametna za dns: Vse se bo digitaliziralo, razn WC papir.

Malica 2874 (l.1969 se je rodila Jennifer Aniston)

Živi malce noro.

Dobit pir kar tako za darilo je lepo, še lepš je če to Brugse Zot. Gre za en res top pir, ki mi ga je Luka prinesel na ribe. Luka hvala ti.

Brugse Zot je iz Brugesa… dej ne seri, valda zato tako ime 🙂 Zot je pivo iz začetka tisoščetlja, pivovarna pa obstaja že 6 generacij iste familije.

Zot – norec, torej pravo pivo zame, ima 6% naklona in je must. Če ga kje vidite probajte. Okus je poln.

Naslednja dva sta domača. Poskočni zajec in zviti lisjak. Oba sta zvarjena v Clef pivorarni. Glede na to da mi temni pirčki niso neki ravn top, je njihov stout Poskočni zajec velik bolši k lager Zviti lisjak, za katerega priporočam obvoz.

Poskočni zajec ima 6% naklon. Dobr ohlajen je tak močn kavast pir. Kupil si ga ne bi.

Redko kdaj spijem kakega lagerja ki je mim in ta Zvit lisjak je mim. Kisel in nikakor ne potegne.

Dobro da je v tem sklopu bil Zot, ki tole objavo kar dvigne 🙂

Pametna za konc je od Zota: Ne le uživati ​​v življenju, ampak v njem intenzivno uživati. Tako vsakodnevni življenjski trenutki kot nori trenutki. Življenja ne jemlji preveč resno. Ponoreti! Uživajmo skupaj. Nazdravimo temu!

Malica 2873 (l.1864 je bila ustanovljena Slovenska matica)

Slovenska matica (SM) ima tradicijo že več k 150 let nepretrganega kulturnega in znanstvenega dela, kar je za tovrstna združenja redkost tudi v evropskem okviru. Jup… nj traja!

Fašnk je! Pust je! Ok, za presotali del Slovenije še ne… pr nas pa je že in to je un cajt, k iz taščine kuhne zadišijo najbolši krofi.

Krof je pecivo iz kvašenega testa, hitr pečeno v olju. Ta peka je kr umetnost, da ti rata tale krofovski rob. Krofi brez polnila so bobi, če pa full fališ obliko lahko dobiš pa flancate. Itak da ne, uno je druga umetnost, je pa testo enako.

Pametna za dns: Na Trojanah prodajo od 2k do 5k krofov dnevno (ob pustu še več!)

Jup to je pa kr.

Malica 2872 (l.2004 Slovenija ratificira pristopno pogodbo k Evropski uniji)

Bojler.

Ponavadi si oblačila nastavim v kopalnico, gor na pralni stroj. Tako da ne hodim kje po stanovanju in v jutranjih urah budim ženo, froce al pa psa. To nočmo. No in tko me tam čakajo mokre cunje. Hmmm mokre? Večer pred tem sem obešal perilo in možno, da je blo tolk mokro, mi prešine čez možgan. Hitr zbudim fse in najdem nove cune. Suhe. Usedem se v predsobi, da se še obujem in pičim v delovne zmage, pa slišm tm iz kolanice klop. Neki kapla?

Klop.

Pogledam, pipa zaprta. Nč ne kapla… gotov mam prisluhe. Klop.

Na pralnem stroju vidim par kaplic. Fak. Vidim iz bojlerja neki kapla. Valda nau 80l vode kr padl vn? Ali bo?? Hmmm kaj če bo kira od mojih punc kaj tam mutila in jo strese? Ubije? Hmmm ne valda, da nau…

Pičim na šiht in že na poti najdem “soseda”, ki popravla te zadeve. bojler.si mi bo pomagal. Pokličem Srečka mal mu kr rečem, da je bojler starejši k 10let, da verjetn bol, da kupm novga pa unga zmontiramo. On ne… popravilo te pride pol bojlerja. Hmmm ok. Valda. Dražji 80l bojlerji so okol 250€. Pride Srečko z novo Teslo in že se počutim tut jes k teslo. V eni torbici računalnik, v drugim grelc in ovojnica… pa valda orodje. Razmontira bojler in reče, da bi dle nardila račun. 420€ menjava obojnice in grelca. No ja pa čiščenje bojlerja, a ne, to ne smem pozabit. Jaz pridno plačam, on pridno sestavi bojler.

Vprašam ga še, če bo čik, kavo, kaj drugega spil? Valda ne morm človeka po takmu hitrm fuku kr pustit.

Hobotnca. Dle sem jedu hobotnco v Vino&Ribe in v Via boni.

V V&R dobite poleg hobotnice, še župco. Tole vas pride 7,9€. Kosi krompirja so bli mogoče prevelki, ampak zadeva okusna za nek “štant”.

V via boni zgleda res malce drugače. Lovke hobotnice so okusne in njami. Za malco je, za kosilo ne. Cena 23€.

Pametna za dns: Predn skočte, preverte o globini vode oz. predn menjate grelc, preverte če vas nov bojler res ne pride ceneje.

Malica 2871 (l.1876 se je rodil Dragotin Kette)

Šivilja in škarjice.

Ob zadnem službenem pregledu me je dohtarca ošvrknla z kotom očesa in mi odjavla, da mam več k 50 pik in da morm h dermatologu. Valda, ona je dohtar, ona hitr šteje, ona ve in jaz nebodi ga len, k se ne gledam v ogledalo grem h dermatologu.

Z ženo valda. Kak desc pa bi bil.

Prvo dohtarca pregleda njo, pol se zamenjava v ambulanti in začne se zaslišvanje zakaj sn tam… in podobno. Aja več kot 50 pik? Hmmm… Ona me malo pospreja in reče, neki v tem smislu, da mogoče jih je 50 ampak da ne bo štela. Pogleda par pik. Vse ok.

D: Gospod slikite se. Pol se pa slikite še 1x čez let in primerjite slike. Če vam to ne gre, pa si najdte koga k to zna.

Js v tišini razmišlam, če koga poznam, k bi to znal…

D: Lahko pa tut ženi rečete, da vas pregleda. Ona vas lahko. Če pa boste vi njo, pa to ni dobr, k moški itak nikol nč dobr ne nardite. Sj zihr mate kako hči nj jo kr ona pregleda. Bo bolš.

Js v tišini… ne razmislam več.

Pregled je seveda bil samoplačniški.

Maky mi je prnesu tega Novyja od Maistra. Novy ima ime po Lili, to je bla ena zanimiva ženska. Drugič o tem… lah edin o LLLju neki. Po vojni so na njeno pobudo (v šali) ustanovili LLL – ligo lepe lenobe, kot protest na kulturno ozračje.

Pir… Novy je en tak lep “ne”ipast pir. Nežn, spomladanski… ravn za tole snežno vreme! 😉 Ima 5% naklon.

Pametna za dns: Ne slišim lopatanja!