Malica 2924 (l.1902 se v Ljubljani konča 4. kongres slovanskih časnikarjev)


Če bi dns moral napisat kaj o Super hrustu, v petek nisn bil tolk navdušen. Pejmo dalje, preceeeej dalje… oz. delč. Z Janezom še 1x na Tajsko, dle zgleda bl tradicionalno.

Ker ne vem, bom sklepal da je to Pad Thai. Je ena izmed bol znanih tajskih jedi. Gre za pražene riževe rezance, ki so običajno pripravljeni z jajcem, kalčki, kozicami al piščancem, ter začinjeni z ribjo omako, tamarindovo pasto in limetinim sokom. No lah je tut sam zelenjavni. Na vrhu pogosto dobiš zdrobljene arašide in svežo limeto za dodatno aromo.

Je full priljubljena ulična hrana na Tajskem in ima bogato zgodovino – pravzaprav je postala zelo priljubljena šele v 20. stoletju kot del prizadevanj za spodbujanje uživanja riževih rezancev.

Cmočki? Ampak Tajska nima tega… če se ne motim, ampak majo, paz dle – baozi al pa Bao. Parjeni kitajski (jup iz severa Kitjske= kruhki, pogosto polnjeni z mesom ali zelenjavo. Gre za: testo iz bele moke (mehko in puhasto), notr pa je lahko meso (svinjsko ali piščančje) ali pa sladka polnitev. Jup valda, to nam je pa že bliži… nekim cmočkom 😉 Čeprav so ti kruhki značilni za kitajsko, so razširjeni tudi v sosednjih državah, vključno s Tajsko, kjer jih pogosto srečamo v ulični prehrani (npr. “salapao” – tajska verzija baozi).

Over & out.

Pametna za dns: Družte se z ljudmi, pogovarjejte se z njimi… znajo bit zanimiv.

Malica 2923 (l.1953 se je rodil Đorđe Balašević)

Super hrust. Že slišat je super 😀

Odprta kuhna je plač kjer fse diši in fse zgleda dobr. Šetal sem tam po sredini in naletel na stojnico super hrusta. Nabita. Nabita turistov, ki so slikali štant in specialiteto na njem. Naročal niso. Naroču sem prvi… in potem je začelo kapljati 🙂

Hrustljav, s krompirčkom in zeljem… cena 13€. To je to. Zato se je splačal it ke.

Pametna za dns: Gol bo.

Malica 2922 (l.1802 avstrijska vojska skrajša služenje vojaškega roka s 30 na 14 let)

May the 4th be with you.

Majski prvi maj je ratal kot neka mantra, da nekam greš. Pa ne mislim na kresovanje oz. potem 1. maja da greš po kak nagelj in stisnt roko sodelavki, sodelavku… in rečt kakšno za svojo pravico/dolžnost. Nopu, dle se hodi na izlete… in ker smo mi povprečna familija smo tut mi šli.

Gradež. Grado. Mali plac s 9000 prebivalci spada pod Furlanijo-julijsko krajino. Mogoče dns ne, ampak v cajtu Avstro-Ogrske je bil Gradež evropsko znano letovišče in klimatsko zdravilišče.

Pa pejmo jest… futr vas bo tam pršu cca 20€ na jed.

Pivo 0,4dc 6€ in pol je to to. Podobno k pr nas, hrana je okusna. Napitnine so že vključene, šola Italjanščine pa tut… ker nekako nočjo govorit angleško, ampak se da.

Pametna za dns: Veni, vidi, vici. 

Malica 2921 (l.1991 se je rodila Lara Gut-Behrami)

Dan osvobodilne fronte bi lah tut gor napisal, pa sn reku, da letos dam prednost Lari. Zarad imena.

Celimo rane. Hči je praznovala v petek rojstni dan in dns je nedelja in mi še celimo rane. Brez alkohola. Pa fseeno celimo rane. Dobile so se v pixlu in oddelale neki iger. Fino fajn. 45 imate več kot dost, to bodo zmatrane.. jup 5 punc, k 4x na teden trenira basket so pršle in kumot bi jim bilo še 100x 45minut tega skakanja. Zabava smeh… pol so šle neki pojest in h nam dalje. Priznam, da sem zaspal ene 5x in se ene 4x ponoči zbudil… še vedno režanje. Ob 3:30 je bil basket, k so ga mogle gledat… ob 8h k sn pelal psa vn, se se zbudile. Js sn bil povožen, one ne. Polne energije in tko se je dan nadaljeval do popoldneva, ko smo jih razkosali in vrnili familijam… ob 21tih smo fsi štirje spal. Dle je ura 11:11 Iza še spi.

S Ferbijem pejmo spet na Tajsko in dle sn zbral tole:

Pla pao. Ribo ti ponavadi spečejo na polno v soli. Ko je pečena, dajo kožo dol in ti jo postrežejo. Zraven dobiš omako nam jim – sladka, kisla in pikantna omaka iz limetinega soka, česna, čilijev in ribje omake, zanimiv je, da je zravn še ribja omaka, a ne? Če gre omaka h ribi… al pa ravn zato.

Na žaru:

  • Velike kozice (verjetn river prawns ali giant prawns, zelo značiln za Tajsko)
  • Kosi sipe ali lignjev
  • Polži (morske školjke) – izgledajo kot babylonia snails, zlo prjljubljeni na tajskih platah

Pametna za dns: Uzemte si ga na izi in bodte k otroc. Polni energije in smeha!

Malica 2920 (l.2012 se je rodila Iza)

Jap od leta 2012 spreminja moj svet. Od leta 2012 so se spremenile prioritete, pogled na svet. Od leta 2012 sem se začel starat, pogruntal da obstajajo res razlike med generacijami in ja prov je da so. Tako grejo stvari naprej!

Mojca mi je poslala slikce futra, k bo sledil spodi in ja BODITE fsi kot Mojca!

Maharaja je indijski plac, k ga moj brt pa njegova žena, jup Mojca full prehvalita… prehvalita, povabita pa ne. To so te gorenske. CCC.

Piščanec tika in piščanec karahi.

Tole je sladica Burfi. Burfi je narejen iz mlečnih trdnih snovi in sladkorja, pogosto obogatena z oreščki ali kardamomom. Kwa je pa zdej kardamom? Kardamom je aromatična začimba, ki se pridobiva iz semen rastlin iz družine ingverjevk in je znan po svojem intenzivnem, rahlo pikantnem in citrusnem okus.

Na konc pa še Cobra (že leta 2016 sem neki pisal o njej) in Kingfisher, ki ga pa še nisn pipnu. Kingfisher je zlo podobn Cobri, ampak ima več okusa. Torej recmo, da je Kingfisher tle Union, Cobra pa pač bedn Laško, oz. ne bedn… pač drugačn 😉 Kingfisher ima 4,8 naklona in ga varijo v Indiji od leta 1978, ajde so ga že prej pa so zaprl pa odpr, pa zaprl… pa tko. Zanimiv so se znajdl, v tej Indijski pivovarni, alkohol je provedano reklamirat, zato so kot lastniki letalske družbe Kingfisher lahko delal reklame na svojih letalih. V evropi ga polne Hajniken in ga prodaja pod okusom Indije. Pa kaj še!

Pametna za dns: Fse najboljše, otrok moj!

Malica 2919 (l.1997 Tiger Woods zmaga Masters Tournament)

Woods je bil najmlajši zmagovalc Mastersa. Masters je tut prvi tak turnir v letu in mogoče so bli posledično ostali konkurenti še v slabi formi… al neki. O golfu res ne vem nč.

Prejšn tedn smo bluzili po Celju in ker smo mel neki v dvorani Zlatorog, smo šli tm bliz jest. Taverna, rock taverna… al še neki podobnega. Plac zgleda tak fin… futr niti ne oz. tko, picelo k sn mel jest, k nj bi bla kmečka (čeprav pomoje ni bla) je bla še kr ok, Janjini lignji so bli pa katastrofa.

Kmečka pica vas bo pršla 10,33€, katastrofa od lignjev 15,93€, coca colca 2,93€. Zdej ne vem zakwa tolk fuknene cene in me zanima če bi mi vrnli cente če ne bi fseeno zaokrožil natakarju.

Pametna za dns: “Ko moč ljubezni premaga ljubezen do moči, bo svet spoznal mir.” Jimi Hendrix, ker smo lih pr Rocku.

Malica 2918 (l.1992 začetek vojne v Bosni in Hercegovini)

Nč nam pluvu, nč nam siku… sonček je!

Langaš. Madžarska jed, oz. jed pokrajne, torej tudi slovenskega prekmurja. Dns je to ocvrt kruh v preteklosti je bil pa pečen iz ostankov krušnega testa pečen na krušnih pečeh. Langaš lah dobiš tut v Lublan na Odprti al pa pač v Langoš Atelier.

Pečejo jih več vrst in jes k poznavalc, sem jim reku, da nj mi dajo tacga k oni mislijo…. in tle je Langoš Tünka.

Cena na odprti je 8€, gor je pa meso iz tunke, čebulca, olive, sir in olivno olje. Dobr za popizdit.

Pametna za dns: Langaš pa špricer greta z roko v roki!

PS. priem še!

Malica 2917 (l.1898 se je rodil Louis Adamič, slovensko-ameriški pisatelj, prevajalec)

Nisn še končal s Tarosom in še vedno smo v kopalnici. Ko ti Taros prenavlja stanovanje, zajebe vse kar se le da. Zdej sem povedal, da so ploščice položili, kot pijanci, da se do ventila za vodo ne pride in da ne znajo priklopit pralnega stroja, naslednja cvetka je ventilator.

Učas sva mela v kopalnici ventilator in ker sva ugotovila, da v bajti to ne dela in da si ventiliramo samo s sosedom, mia njemu v kuhno on nama iz kuhne v kopalnico. Najs res. No in to sva jim naročila, da zaprejo, zamašijo… oni so to naredil kot le Taros zmore, prekrili so s ploščico, ker pomeni, da sedaj sosedova kuhna prihaja čez vse vtičnice. Res najs! Verjetno sva to tut doplačala, pa niti veva ne.

Naslednja je bla zahrbtna, naročila sva ogledalo z lučjo in panelom, tako da ogreva kopalnico. Ogledalo je od dobavitelja prišlo in nekaj časa je bilo v fletu, ko so ga prenavljali potem so ga montirali v kopalnico in med montažo se je slišal KABUM in kreganja. Mizar je bil prisoten in nama je povedal… oni nič. Ko sva jih povprašala, kje je ogledalo, so se naredil neumne in da morjo prevert. Čez par dni se je ogledalo pojavlo in bilo “zmontirano”. Panel ni delal, valda, popravt ga niso znali… sva ga menjala pr dobavitelju. Jap to je Taros in dle smo končal v kopalnici. Mislm, da je bil bojler edina stvar, k je v fletu nisva menjala, pa sva ga pol tut, ker je bil ves popraskan (z vsem ostalim je letel na kasovni odpad in pol so ga tam iskal in vrnli na steno).

Pica da te kap, Lublančani že vejo o čem pišem. Gre za pico picerije Julči in je ogromna… gre za pico za cca 10 do 15 ljudi.

Ampak, ker je ta klasik lahko premajhen obstaja še Pica da te kap Quattro, ki ima 1,5metra premera! Glede na debelino testa je pica okusna in valda primerna za službene pizdarije.

Pametna za dns: Lajf je prekratk, da bi jedl slabo hrano… razn če je ta zastonj!

Malica 2916 (l.1979 se je rodila Leena Peisa)

Leena Peisa iz skupine Lordi. Igra klaviature. Dns ma rojstn dan še Sašo Lepojič, Sašo fse naj! Ajde dost čestitk… Djmo še mal o prenovi fleta s Tarosom, ki ga nobenemu ne priporočam. Začnimo s kopalnico. Keramičar je polagal ploščice in ker koti v kopalnici niso v vinklu, njihov izraz… ker so “strokovnjaki”, lah bi reku, da kot ni v pravem kotu… skratka, dva kota nista 90 stopinjska, kar pomeni da gre ena stena malce postrani. Torej na enmu koncu je kopalnica široka 2 metra 50, na drugem 2metra 52 in posledično bodo šle ploščice postrani po tleh… in zakaj ne bi šle po sredini kopalnice postrani? Zakaj ne bi na tuš kabini tega opazili? Pri Tarosu vam to omogočijo in na konc rečejo, saj lahko date tepih pa se ne bo vidlo! Naslednja v kopalnici, ne pridem do ventila… oz. verjetno z veliko jebo mogoče bi, oni pravijo, da sj tega tko al tko ne rabiš oz. zelo redko! Yuhu!

Na konc pa še tole… v kopalnici sem po selitvi opazoval, da je kdaj pa kdaj voda po tleh… mogoče se ne znamo tuširat, pa nese kam… al neki sem si mislil, na konc sem ugotovil, da teče voda iz stene, ko peremo s pralnim strojem. Pralni stroj je bila edina stvar, ki sva jo obdržala. Edina. No ugotovim, da teče voda, ko stroj izpira… odgovor Tarosa je bil, da je stroj star… da cev pušča. Niti pogledat niso pršli. Tako, da sem rešil s klicem drugega vodovodarja, ki je v soboto prišel seveda to pogledat in pač ugotovil, da niso dali silikonskega tesnilnega traka na spoje… Fino. Skratka, amatersko. Pa s kopalnico še nisem končal 😉

Ker imava mali flet, 50 kvadratov, sva dala narediti notraji načrt celotnega fleta arhitekti oz. skupini, k sva jo vidla na Ambientih. Navdušena nad idejami…. in bilo je res top, ampak Taros ni bil ravno zadovoln. Prvo so naju teral, da naj kupujeva vse pr Maviju. Hmmm ok, so nama dali popust oz. nisva rabla plačat davka, ker sva vzela preko Tarosa, ampak haklc je bil, da sva mogla dat še 1x izrisat kopalnico in to še 1x plačat, tej dečvi v Maviju. Mavi vam drugače tega ne računa, če vzamete material pri njih, ampak Taros nama je naredil tako slabo vest, da kok se oni mečejo na zobe in da je sam 200€, da sva to seveda plačala… ker kva je 200€ pr 50k, k sva dala za prenovo… Tolko o kopalnici, naslednič bomo kako rekli o klimi 😉

Tajska. Z Janezom sva spet na Tajskem.

Na sliki je ulična stojnica, kjer prodajajo meso krokodila. Obešen je velik odrt krokodil, ki se pripravlja na žaru, na mizi pa so krokodilje glave kot dekoracija. Poleg tega so na listih bananinega drevesa razstavljeni surovi krokodilji ražnjiči na ledu.

Krokodilje meso je priljubljena specialiteta na Tajskih stojnicah.

Kuhana riževa kepa in omaka s kozicami, papriko, čebulo in ananasom. Omaka je rdečkasta, verjetno sladko-kisla ali pekoča, jed pa je posuta z začimbami in na konc še…

Morski sadeži (kozice), sveža zelenjava (paradižnik, čebula, korenje, ananas, mlada čebula) in sladko-kisla omaka. Prilogo iz naribanega zelja in korenja ter solatnim listom.

Pametna za dns: Prej sem mislil, da sem neodločen… zdaj nisem več prepričan.” Thx copilot! 😉

Malica 2915 (l.1796 Napoléon Bonaparte se poroči z Joséphine de Beauharnais)

69 dan v letu.

Lah bi počas napisal, neki o Tarosu, podjetu, ki je renoviralo naš flet, ampak so prevelki amaterji in bi blo preveč kletvic. Tut sovražnikom jih ne bi priporočal. Naslednič kej o tem, zato da se še kdo ne naserje.

Janez je potval z družbo po Tajskem in mi je poslal neki slikc (16). Hvala Janez! Dle, ker ni neki komentarjev napisal, bom probal sam. Tole so noodli “dej mi petko” , šala na stran. Pomoje gre za Kuay teow Rua. To je neka rezančeva župa, s temno mesno juho (ponavad swinske/goveje krvi za bogatejši okus). Dodajo pa valda pol še različne vrste mesa in drobobine.

V to različico ni stopu prasec ali kravica, ampak kokodajs. Za dodaten okus, je pa zadi čili omaka. Mmm. Zravn je pa še bazilika, kalčki fižola (mungo), zelen fižil ali pa špinača. Te sestavine se ponavadi doda v juho pred zaužitjem, tako da ostane sveže.

Si predstavlate, da bi pr nas h goveji župi na konc dodal še korenček? 😉

Pametna za dns v angleščini… ker pač tajska hrana: I do not mean to be shellfish but I want all the shrimp rolls to myself.