Malica 2888 (l.1810 se je rodil Stanko Vraz, slovensko-hrvaški pesnik)


Stane je un, k se je rodil v Cerovcu umrl pa v Zagrebu… tut dela je mel taka. Na začetku je pisal v slovenščini končal pa v hrvaščini. Vraz je mel težave, ker je pisal v domečem jeziku… in ne v lublanščini in mu je bla lublanščina enak tuja k hrvaščina… tko, da to je bla fora, zakwa je začel pisat v hrvaščini.

Lajf begunca in spremenjen štepanc. K sn bil mulc ni blo tolk vran. Sigurn ne. Po štepancu so brnel frčkoti in kasnej še kaki skuterji. Dle se ne sliš nč. Razn vran. Fsi od 5kg do 150kg so na skirojih. To je ratal res tolk mim… mali, ki so obsojeni, da se morjo zuni igrat so na teh električnih pizdarijah. Ehhh

Nč… brezdomna hči je na počitncah in ker nima el. skiroja ma tablco in telefon, pa da ne bi bla skosk na obeh jo babica muč in tko je krIza spekla pito. Čokoladno pito.

Bravo Iza… ni mačji kašelj pečt k zuni peče sunac!

Pametna za dns: Hej hej hej!

Malica 2887 (l.1894 je bil ustanovljen Mednarodni olimpijski komite)

Nedelja. Prokleta nedelja!

Tašča je pršla vn z izjavo da sn se zredu. Jebemti valda, da sn se. Kot begunc nimam več na razpolago bicikla, ker je pr sosedi. Torej gibanja je maj.

Ravno sn si v usta dal casalijevo bananco. Sj je sadje. Banana. Sj piše gor.

Hkrati pa nas mat želi razvajat in pol dela pizdarije in jes morm to pojest in posledično, ker nimam kolesa… ne gonim, ampak jem. Valda če maš preveč cajta (si vzame še eno čokoladco ups BANANO).

Plus kaj je frka… svoj telešček bom kazal grkom in grki so itak mel raj močnejše ludi… in to sn. Pizda, a so bli to grki? Barok pride šele kasnej…

Česnjeva pita. Mat pečica dela… nimaš kaj.

No, kako nj me bo manj?

So pa tut prednosti če je človek baročen… baje majo močnejši ljudje večji smisu za humor? No… potem takem sn že skos tak…

Pamezna za dns: Pitajta se… pa magar s pitami. Sekiral se bomo pozim… takrat so koline!

Malica 2886 (l.1954 v Baslu ustanovljena evropska nogometna zveza UEFA)

Otroci cvetja dobro jutro, dober dan! No če bereš v kakih čudnih urah, potem tut dobr večer.

Brezdomstvo se nadaljuje in posldično mi je težko pisat na tej mali napravi, ki ji rečemo prenosnik. Ja mali mi je. Navajn sn operirat z večjimi. Tko mi je prirojeno… al neki. Dobra stvar brezdomstva je, da me kdaj kdo prehiti v jutranjem ustajanju in k pridem s sprehoda s cuckom me čaka kava. Kar je goody. Tut ulce štepanca sn dle že osvejil in s cuckom točno veva kam zavit, da ne srečava Naja Maja oz. kokorkol je že ime temu psu. Pa sj ps sam niti ni problem… problem je lastnica. Zakwa bi se hotl pogovarjat? Sploh v prezgodnih urah?

Res zakaj?

Aja naja! Fak tko mu je ime. Maja oz. Maje tega sveta opravičujem se vam. Aja naja, kdo da psu tko ime. Al pa Luna oka otorku. WTF?

Pustmo to, k vidim da gremo nekam kamor nam nau lepo. Pejmo na lepo. Fpetek je bla spet odprta kuhna, ampak tokrat ne na običajnem placu ampak na Stritarjevi in na Mestnem trgu. Za stritarjevo nisn zihr, če je stritarjeva… ampak zavoljo taga zapisa nj bo. Skratka nov plac. Več njega. Prijetno. Moj uč se je ustavu na Pišek bar. Pišek… takoj veš, da gre za štajerce in da boš jedu pšanca. No jedu sn swino.

Utrgan pujs. 9.9€. Hmmm… zadeva kr ok, tut porcija da se napokaš, ampak jebat ga… pomfri? Zakaj? Ker je pocen? Ehh… pač neki more zjebat fse skup.

Pametna za dns: Nina! Nina! Nina!

Malica 2885 (l.1961 je ustanovljen Triglavski narodni park)

Tako pa smo brezdomci.

Flet je v rasulu, brez sten. Brez tlakov. Brez vode. Brez pohištva. Ma pa štrom in naj bo štrom!

No migriral smo h mat…kar pomeni da smo pri njej sedaj 4je begunci v milosti in nemilosti Ljubljančanke. No… pravzrapav je ona v naši, saj smo zavzeli vse njene ključne objekte. Padla je kopalnica, otroška soba in okupirana je kuhna. Boji potekajo tako še v predsobi in dnevni sobi… balkon je nikogaršnje ozemlje.

Ko smo bli še na svojem smo zadnič sli jest v Ribe in vino oz. obratno. V rudniški Suprnovi, smo bli postreženi v slovenštini in ob vprašanju za eno jed so nam razložil, da je ni, pa da ko bo bo dražja? Mah ja…

Morska rižota s preveč parmezana

Cena rižote 9.5€

Pametna za dns: Fino je met dobre sorodnike. Hvala mtka

Malica 2884 (l.2023 WHO razglasi konec pandemije Covid-19)

Dve objavi v enem tednu, mah tko je če maš 2x nedeljo 😉

Flet bomo obnavlal… pod obnavlal mislim, da gremo v nov flet na isti lokaciji. Razbil bomo fse stene, tla, premaknli… ostane samo pralni stroj fse ostalo (po slogu trgovcev) mora ven. Rabi kdo jedilno mizo? Sedežno?

No, da bo zadeva še bl zanimiva smo se, oz. nas je mat povabla ta cajt živet h njej. Noben od nas se ne zaveda v kaj gremo… razn pes. Psu bo cool. No sj mogoče tut nam… fprašte me konc junija. Takrat nekje računam, da bomo vedl kje smo in kdaj gremo nazaj oz. naprej.

Mehiško smo mel, mehiško bomo mel. Na začetku gremo v Taqueria “UNOMÁS” pr Metalki. Takosi so mali… tko da jih boste probal več. Dle majo mislm, da tri variante… vegi, k je nisn probu in Carne asada in Al pastor.

Cena takosa je tm tm 3€ – 3,5€ če se ne motm… da se boste najdel, boste pojedl 3.

Pol pa še takosi v Španski vasi.

Mal je razlike… razn v ceni. Cena je tm tm.

Šamar za na konc. Budali, ga lahko date tut na začetku… Šamar koji miluje varita, prodajata… brata Miladinović. Markota se spomnete iz filmov Šiška delux, Košarkar naj bo 1 in 2… torej če rečem tko, šnopcu so dodal kutino oz. rakiji slivovice so dodali slovensko kutino 😉 Morm rečt, da je prijetna žganica in… pametna za dns.

Pametna za dns: Še nubenmu ni en šamar škodu.

Malica 2883 (l.1083 se je rodila Tina Maze)

Prej smo mel Quesadillase, dle bomo pa paello. Dle vsi rečete aaaa Španija… jup španija, ampak paela je jed Valencije in šele potem je šla naprej… naprej do nas.

Mešanca morskih zadev, piščanca, riža, zelenjave in seveda žafrana. Zato je rumena 😉 No špansko nacionalno jed najdete tut v drugih različicah… valda, vedno je odvisn kaj mamo v hladilniku in kdo kuha.

Paella Španske vasi na odprti kuhni vas bo pršla 8,5€. Bevogov tak 5,5€.

Pametna za dns: Ti, vreme se je pa kr naredu.

Malica 2882 (l.1972 se je rodila Severina, hrvaška pevka)

Dons se je rodila Severina, učer pa zvezda ŽKK Grosuplje, programelka, bodoča arhitektka… kriva za večino mojih sivih las (kolkr jih še je), moja hči Iza! Fčasih bi lahko napisal, da je to en tak mali človek… dns ne morm več. Velik človek. Veliko srce. Fajn je.

Mislm če nama je pa kaj ratal u lajfu, je pa to ona…

Z Dejanom sva šla jest v en plac, k je on mislu da je picerija 😉 Šla sva v staro lubljansko gostilno Romeo. Romeo ni picerija in mu je to Španska vas. Nooo slednji je bliži. Tortilije, boritoti in podobne stvari rastejo tam na menijih.

Quesadillas vas bodo v Romeu pršle 8€. Za njih se ravn ne bi metal na zobe, ker so mi v Chilli & Lime bolše… te majo pa razgled na lepo Lublano. To je pa to.

Pametna za dns: 12 let!

Malica 2881 (l.1927 v Göteborgu na Švedskem začnejo izdelovati prve avtomobile znamke Volvo po tekočem traku)

20 let za prvim tekočim trakom…

Ma sn reku, da o servisu svojega motorja nam nč reku, pa je blo dle malce preveč. 8.8.2023 sem svojega Piaggo MP3 odpeljal na servis h Pleško Cars. Tam sem ga kupu, tam sem ga servisiral. Počla mi je zajla za gas. 9.8 smo šli na dopust. Po 14tih dneh sem želel motor dvignt, pa valda ni bil ready, ker niso še dobil zajle. Celi avgust smo se pogovarjal po telefonu, ker zajle še vedno ni… pač ferragosto pa te fore mi je Primož prodajal. Po avgustu prie september in z njim novi izgovori, sj veš… dobil smo marerial, škatle so… mormo pogledat. Ni blo. Valda ni blo. Pol so dal zajlo delat eni firmi, pa je propadla, pa so čakal na drugo. In tko do konc novembra. Konc novembra 27.11 sem dobil sodelavca, ki ima veze na Plešku in je poklical svojga frenda. Primož me je naslednji dan poklical in se opravičeval, da joj, da zdej pa bo! V začetku decembra sem dobil klic, da so popravl motor, da zajla ni prava in da gre ročka mal v prazno… ni frke, šteka da je december in da nam pršu po motor.

14.3.2024 sem motor dvignil. Jup filing ročke je mal čudn… ampak ajde, motor mam! No do učer sn ga mel, ko mi je v istem križišču ročka plina šla spet v prazno…jup niti mesec ni zdržal po popravili Pleško carsa… fajn. Dobr filing. V petek se na moj mail in klice seveda niso odzvali… ker zakaj bi se, sj je petek.

Alo stari… Jebite se fsi špila v ozadju. Naklučje?

Trilija. Bradač. Slovensko je bradač oz. barbon. Hrvati majo trilijo in sicer bradač je trlija od blata in barbon je trilija od kamna, torej odvisn kje živi al v blatu al na kamnu. Trilija vsebuje full joda in jod je sestavni del hormonov žleze ščitnice. Ščitnica pa skrbi za full enih biokemijskih reakcij v telesu, kot so sinteza beljakovin in encimska aktivnost, so ključnega pomena za presnovo, obenem pa so potrebni za pravilen razvoj kosti in živčnega sistema pri zarodku in otroku pa še  ohranjanju zdrave kože in pri sproščanju energije pri presnovi… skratka kr. Večino joda dobimo soljo… oz. lahko tudi z ribami al pa morskimi sadeži, morskimi algami, pa jajci. No pa tut z mlekom ter fsemi mlečnimi pizdarijami. Med kuhanjem, cvretjen pa fsem termičnimi obdelavami jod zgublja moč, zato jedi solimo vedno na koncu.

Trilija pr mičotu

Fajn riba… le filirana je bla bl tko tko in pol morš na kosti kr pazt.

Pametna za dns: Vidmo se na vlaku.

Malica 2880 (l.1964 se je rodil Russell Crowe)

Tamala je spet zbolela in to je zgledal tko, da ko je v četrtek pršla iz šole domov jo je mal bolelo grlo. Mal uho.

Nč tacga pač. Uleže se… mal knjiga, mal tablca, mal telefon. Zvečer je mela že 39 pa neki vročine, klub temu, da smo ji jo mal prej zbijal in kaj čes drucga kt jo pelat h dežurnm dohtarju no in ker je Šmare Sap 12 km od Lublane in 12 km od Ivančne gorice spadamo pod ZD Ivančna gorica in smo šli ke. Prjazn mlad dohtar jo pregleda, reče da verjetno ni vnetje ušes (lahko je začetek) in ji predpiše en antibijotik. Ob 22 je bla doma, js iz lekarne ob 23tih.

V soboto smo bli dogovorjeni s tem prjaznim dohtarjem, da gremo na kontrolo… valda v Ivančno gorico in tam naletimo na neko drugo gospo, ki si nekako ne zasluži da bi ji reku dohtarca. Pr prazni ambulanti nas napizdi, da zakaj hodmo in da to ni za dežurnga zdravnika. Itak ona ma prav. Ona to zna, kar v čakalinci… valda sj je svetinja. Sj je carica. Sj je una, k je premal plačana. Ona je ZDRAVNIK, mi pa pač samo eni bedni ljudje, k jo motimo.

Vseen, brez da bi jo pogledala, poslišala pluča… jo pošle v laboratorij na pregled krvi. Pol jo na hit pogleda in nas pošle domov. Rezultati izvidov bodo itak šele čez eno uro in pol pokličte.

Jup bomo. Prklical malce težje… ampak smo in dohtrca takoj razloži, da nj nemudoma pridemo po napotinico in da nj gremo na infekcijsko. WTF? Prej nas niti pogledat nis hotla? Plus spet se bomo fural gor pa dol, po en kos papirja?!

Na infekcijskis spet čist druga zgodba, podobna uni od četrtka. Mirna, prijazna specializantka nas prevzame, se pogovori z malo. Se pogovori z nama. Jo pregleda… posluša. Pretipa. Pregleda izvide in gre do nadrejene… se pogovorita z njo in predeta obe in nas pomirita… skratka, ker v Iv. gorici niso vzel brisa, ker to je itak brezveze, so ga vzel na infekcijski.

Yup, kako preprosta zadeva… a ne?

Mojca familije ni pelala na izlet v ZD in pol na infekcijsko, ampak kuj v Piran. Pirat je tm en tak fajn morski plac.

Dagnje v paradižnikovi/rdeči vinski omaki oz. na rdečo buzero vas pridejo na obali 11€, Kapesante pa 5€ na komad.

Pametna za dns: mladostniki preživijo 8ur in 35min na telefonih dnevno. Js mislm, da bi se dalo še malce več, js mislm da mamo to!

Malica 2879 (l.1976 je bilo ustanovljeno podjetje Apple Inc)

Dns je un dan, k ne smeš vrjet/zaupat nubenmu. V vsem moraš dvomit in pustit presojo tvojmu možganu.

Fsak dan bi lahko bil tak.

No, da ne boste preveč razmišlal, vam js povem, da vas ne bom nategnu, pa čeprav bi to komu pasal. Nam napisal, da hotel v katerem je bival Ronaldo prodaja na dražbi njegovo postlo ali kako podobno bučko.

Dns bomo za dobro jutro šli v Dobro jutro. Dobro jutro je vietnamska restavracija v nebotičnikovem podhodu. Useku sn kr takoj po juhu Pho Ga. Phở ali Pho je čušna osnova in iztega pol ihaja full enih juh. Pho Ga (spodi), Pho Chay, Pho Bo… Juha pho je sestavljena iz riževih rezancev, zlišč in ponavadi po mesu dobi ime.

Tale Pho Ga vsebuje poleg piščanca in riževih rezancev še ingver, mlado čebulo, cimet!, klinčke in janež Okus je res zabaven.

Taka sveža župca (velka) vas bo v Dobro jutro pršla 8,5€.

Pametna za dns: Na svetu je preveč kretenov, da bi se tole dobr končal, ali je pa tole samo ena komedija.