Malica 2884 (l.2023 WHO razglasi konec pandemije Covid-19)


Dve objavi v enem tednu, mah tko je če maš 2x nedeljo 😉

Flet bomo obnavlal… pod obnavlal mislim, da gremo v nov flet na isti lokaciji. Razbil bomo fse stene, tla, premaknli… ostane samo pralni stroj fse ostalo (po slogu trgovcev) mora ven. Rabi kdo jedilno mizo? Sedežno?

No, da bo zadeva še bl zanimiva smo se, oz. nas je mat povabla ta cajt živet h njej. Noben od nas se ne zaveda v kaj gremo… razn pes. Psu bo cool. No sj mogoče tut nam… fprašte me konc junija. Takrat nekje računam, da bomo vedl kje smo in kdaj gremo nazaj oz. naprej.

Mehiško smo mel, mehiško bomo mel. Na začetku gremo v Taqueria “UNOMÁS” pr Metalki. Takosi so mali… tko da jih boste probal več. Dle majo mislm, da tri variante… vegi, k je nisn probu in Carne asada in Al pastor.

Cena takosa je tm tm 3€ – 3,5€ če se ne motm… da se boste najdel, boste pojedl 3.

Pol pa še takosi v Španski vasi.

Mal je razlike… razn v ceni. Cena je tm tm.

Šamar za na konc. Budali, ga lahko date tut na začetku… Šamar koji miluje varita, prodajata… brata Miladinović. Markota se spomnete iz filmov Šiška delux, Košarkar naj bo 1 in 2… torej če rečem tko, šnopcu so dodal kutino oz. rakiji slivovice so dodali slovensko kutino 😉 Morm rečt, da je prijetna žganica in… pametna za dns.

Pametna za dns: Še nubenmu ni en šamar škodu.

Malica 2883 (l.1083 se je rodila Tina Maze)

Prej smo mel Quesadillase, dle bomo pa paello. Dle vsi rečete aaaa Španija… jup španija, ampak paela je jed Valencije in šele potem je šla naprej… naprej do nas.

Mešanca morskih zadev, piščanca, riža, zelenjave in seveda žafrana. Zato je rumena 😉 No špansko nacionalno jed najdete tut v drugih različicah… valda, vedno je odvisn kaj mamo v hladilniku in kdo kuha.

Paella Španske vasi na odprti kuhni vas bo pršla 8,5€. Bevogov tak 5,5€.

Pametna za dns: Ti, vreme se je pa kr naredu.

Malica 2882 (l.1972 se je rodila Severina, hrvaška pevka)

Dons se je rodila Severina, učer pa zvezda ŽKK Grosuplje, programelka, bodoča arhitektka… kriva za večino mojih sivih las (kolkr jih še je), moja hči Iza! Fčasih bi lahko napisal, da je to en tak mali človek… dns ne morm več. Velik človek. Veliko srce. Fajn je.

Mislm če nama je pa kaj ratal u lajfu, je pa to ona…

Z Dejanom sva šla jest v en plac, k je on mislu da je picerija 😉 Šla sva v staro lubljansko gostilno Romeo. Romeo ni picerija in mu je to Španska vas. Nooo slednji je bliži. Tortilije, boritoti in podobne stvari rastejo tam na menijih.

Quesadillas vas bodo v Romeu pršle 8€. Za njih se ravn ne bi metal na zobe, ker so mi v Chilli & Lime bolše… te majo pa razgled na lepo Lublano. To je pa to.

Pametna za dns: 12 let!

Malica 2881 (l.1927 v Göteborgu na Švedskem začnejo izdelovati prve avtomobile znamke Volvo po tekočem traku)

20 let za prvim tekočim trakom…

Ma sn reku, da o servisu svojega motorja nam nč reku, pa je blo dle malce preveč. 8.8.2023 sem svojega Piaggo MP3 odpeljal na servis h Pleško Cars. Tam sem ga kupu, tam sem ga servisiral. Počla mi je zajla za gas. 9.8 smo šli na dopust. Po 14tih dneh sem želel motor dvignt, pa valda ni bil ready, ker niso še dobil zajle. Celi avgust smo se pogovarjal po telefonu, ker zajle še vedno ni… pač ferragosto pa te fore mi je Primož prodajal. Po avgustu prie september in z njim novi izgovori, sj veš… dobil smo marerial, škatle so… mormo pogledat. Ni blo. Valda ni blo. Pol so dal zajlo delat eni firmi, pa je propadla, pa so čakal na drugo. In tko do konc novembra. Konc novembra 27.11 sem dobil sodelavca, ki ima veze na Plešku in je poklical svojga frenda. Primož me je naslednji dan poklical in se opravičeval, da joj, da zdej pa bo! V začetku decembra sem dobil klic, da so popravl motor, da zajla ni prava in da gre ročka mal v prazno… ni frke, šteka da je december in da nam pršu po motor.

14.3.2024 sem motor dvignil. Jup filing ročke je mal čudn… ampak ajde, motor mam! No do učer sn ga mel, ko mi je v istem križišču ročka plina šla spet v prazno…jup niti mesec ni zdržal po popravili Pleško carsa… fajn. Dobr filing. V petek se na moj mail in klice seveda niso odzvali… ker zakaj bi se, sj je petek.

Alo stari… Jebite se fsi špila v ozadju. Naklučje?

Trilija. Bradač. Slovensko je bradač oz. barbon. Hrvati majo trilijo in sicer bradač je trlija od blata in barbon je trilija od kamna, torej odvisn kje živi al v blatu al na kamnu. Trilija vsebuje full joda in jod je sestavni del hormonov žleze ščitnice. Ščitnica pa skrbi za full enih biokemijskih reakcij v telesu, kot so sinteza beljakovin in encimska aktivnost, so ključnega pomena za presnovo, obenem pa so potrebni za pravilen razvoj kosti in živčnega sistema pri zarodku in otroku pa še  ohranjanju zdrave kože in pri sproščanju energije pri presnovi… skratka kr. Večino joda dobimo soljo… oz. lahko tudi z ribami al pa morskimi sadeži, morskimi algami, pa jajci. No pa tut z mlekom ter fsemi mlečnimi pizdarijami. Med kuhanjem, cvretjen pa fsem termičnimi obdelavami jod zgublja moč, zato jedi solimo vedno na koncu.

Trilija pr mičotu

Fajn riba… le filirana je bla bl tko tko in pol morš na kosti kr pazt.

Pametna za dns: Vidmo se na vlaku.

Malica 2880 (l.1964 se je rodil Russell Crowe)

Tamala je spet zbolela in to je zgledal tko, da ko je v četrtek pršla iz šole domov jo je mal bolelo grlo. Mal uho.

Nč tacga pač. Uleže se… mal knjiga, mal tablca, mal telefon. Zvečer je mela že 39 pa neki vročine, klub temu, da smo ji jo mal prej zbijal in kaj čes drucga kt jo pelat h dežurnm dohtarju no in ker je Šmare Sap 12 km od Lublane in 12 km od Ivančne gorice spadamo pod ZD Ivančna gorica in smo šli ke. Prjazn mlad dohtar jo pregleda, reče da verjetno ni vnetje ušes (lahko je začetek) in ji predpiše en antibijotik. Ob 22 je bla doma, js iz lekarne ob 23tih.

V soboto smo bli dogovorjeni s tem prjaznim dohtarjem, da gremo na kontrolo… valda v Ivančno gorico in tam naletimo na neko drugo gospo, ki si nekako ne zasluži da bi ji reku dohtarca. Pr prazni ambulanti nas napizdi, da zakaj hodmo in da to ni za dežurnga zdravnika. Itak ona ma prav. Ona to zna, kar v čakalinci… valda sj je svetinja. Sj je carica. Sj je una, k je premal plačana. Ona je ZDRAVNIK, mi pa pač samo eni bedni ljudje, k jo motimo.

Vseen, brez da bi jo pogledala, poslišala pluča… jo pošle v laboratorij na pregled krvi. Pol jo na hit pogleda in nas pošle domov. Rezultati izvidov bodo itak šele čez eno uro in pol pokličte.

Jup bomo. Prklical malce težje… ampak smo in dohtrca takoj razloži, da nj nemudoma pridemo po napotinico in da nj gremo na infekcijsko. WTF? Prej nas niti pogledat nis hotla? Plus spet se bomo fural gor pa dol, po en kos papirja?!

Na infekcijskis spet čist druga zgodba, podobna uni od četrtka. Mirna, prijazna specializantka nas prevzame, se pogovori z malo. Se pogovori z nama. Jo pregleda… posluša. Pretipa. Pregleda izvide in gre do nadrejene… se pogovorita z njo in predeta obe in nas pomirita… skratka, ker v Iv. gorici niso vzel brisa, ker to je itak brezveze, so ga vzel na infekcijski.

Yup, kako preprosta zadeva… a ne?

Mojca familije ni pelala na izlet v ZD in pol na infekcijsko, ampak kuj v Piran. Pirat je tm en tak fajn morski plac.

Dagnje v paradižnikovi/rdeči vinski omaki oz. na rdečo buzero vas pridejo na obali 11€, Kapesante pa 5€ na komad.

Pametna za dns: mladostniki preživijo 8ur in 35min na telefonih dnevno. Js mislm, da bi se dalo še malce več, js mislm da mamo to!

Malica 2878 (l.2021 slovenska nogometna reprezentanca v tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju na stadionu Stožice z rezultatom 1:0 premaga hrvaško nogometno reprezentanco.)

To je prva zmaga Slovenije nad Hrvaško na uradnih tekmah.

Odprta kuhna se je začela. Kuhna kjer so cene navite, porcije male… in dobiš feeling da je standad v Sloveniji res hud in ja mora bit!

Rebrca pr Starem piskru so še vedno 13€.

Pločevinka toplega Uniona vas bo pa pršla 4.5€. Štiri pa pol. Laško vas bo pršu 4€

Pametna za dns: Dan brez sonca je k, no sj veš, k noč (Steve Martin).

Malica 2875 (l.1974 se je rodila Urška Hrovat)

Teden je mim in smo spet tle… na počitnicah. Dle mam tmalo tolk staro, da si želi, da za počitnice delam. Yup, da ma internet samo zase, da ji noben ne sika, da si naj nardi zajtrk, da nj se obleče, pele psa vn, če si je umila zobe in take bedne fore.

Internet ima samo zase, to je to.

Če bi še pes zravn srfu, verjetn že ne bi blo tolk fajn.

Ajde je pa res, da je fajn, ker valda bo dle med počitnicami ona “zjutri” furala psa vn. Psica je stara let pa pol in to zjutri se ji je premaknilo iz pete na cca pol deveto. Yup tut ona že rada mal odspi.

Šli smo v Kaščo Mrlačnik k že dolg nismo bli tam. Brez rezervacije smo dobili mizo za cca uro pa pol (pol pa bejžte), pol je bla rezervirana naprej. Kelner tak, kt da bi bil skos mal jezn. Korektn, ne morš pa rečt, da je bil prjazn. Pač… un pogled in filing, da fak.

Ribsi s krompirčkom, vas bodo pršli malce manj k 16€. Dobri. Taki k morjo bit.

Pametna za dns: Vse se bo digitaliziralo, razn WC papir.

Malica 2872 (l.2004 Slovenija ratificira pristopno pogodbo k Evropski uniji)

Bojler.

Ponavadi si oblačila nastavim v kopalnico, gor na pralni stroj. Tako da ne hodim kje po stanovanju in v jutranjih urah budim ženo, froce al pa psa. To nočmo. No in tko me tam čakajo mokre cunje. Hmmm mokre? Večer pred tem sem obešal perilo in možno, da je blo tolk mokro, mi prešine čez možgan. Hitr zbudim fse in najdem nove cune. Suhe. Usedem se v predsobi, da se še obujem in pičim v delovne zmage, pa slišm tm iz kolanice klop. Neki kapla?

Klop.

Pogledam, pipa zaprta. Nč ne kapla… gotov mam prisluhe. Klop.

Na pralnem stroju vidim par kaplic. Fak. Vidim iz bojlerja neki kapla. Valda nau 80l vode kr padl vn? Ali bo?? Hmmm kaj če bo kira od mojih punc kaj tam mutila in jo strese? Ubije? Hmmm ne valda, da nau…

Pičim na šiht in že na poti najdem “soseda”, ki popravla te zadeve. bojler.si mi bo pomagal. Pokličem Srečka mal mu kr rečem, da je bojler starejši k 10let, da verjetn bol, da kupm novga pa unga zmontiramo. On ne… popravilo te pride pol bojlerja. Hmmm ok. Valda. Dražji 80l bojlerji so okol 250€. Pride Srečko z novo Teslo in že se počutim tut jes k teslo. V eni torbici računalnik, v drugim grelc in ovojnica… pa valda orodje. Razmontira bojler in reče, da bi dle nardila račun. 420€ menjava obojnice in grelca. No ja pa čiščenje bojlerja, a ne, to ne smem pozabit. Jaz pridno plačam, on pridno sestavi bojler.

Vprašam ga še, če bo čik, kavo, kaj drugega spil? Valda ne morm človeka po takmu hitrm fuku kr pustit.

Hobotnca. Dle sem jedu hobotnco v Vino&Ribe in v Via boni.

V V&R dobite poleg hobotnice, še župco. Tole vas pride 7,9€. Kosi krompirja so bli mogoče prevelki, ampak zadeva okusna za nek “štant”.

V via boni zgleda res malce drugače. Lovke hobotnice so okusne in njami. Za malco je, za kosilo ne. Cena 23€.

Pametna za dns: Predn skočte, preverte o globini vode oz. predn menjate grelc, preverte če vas nov bojler res ne pride ceneje.

Malica 2870 (l.2007 končamo z dvojnim obtokom Evro/Tolar)

Usekal me je.

Usekal me je tolk v vratu, da povedat ne morm, kaj šele napisat! Pa ne, da bi naredu kak tak gib ali da bi se zbudil tko kriplast, ampak kr ko sred dneva je ratal… ratal tolk hudo da sn ostal na bolniški. No in skor po tednu tablet in obračanja boka namest vrata zvem, da bi me žena lah rešla z enim dobim udarcem!!!

No pred novim letom so pofsod potekali novoletni sejmi, s štanti, ker so stregl hrano in pijačo. Cene so ble… še bl prfuknene k moj vrat.

Gyros s krompirčkom in perčkom je bil 18€, ampak usaj per pa gyros sta bla dobra.

Pametna za dns: Ne suki se za krilci, če si star oz. nis ugret.

Malica 2869 (l.1993 se je rodil Jan Oblak)

Žagar pa Oblak fse najbolše!

Na pa je nov let pa prazniki mim. Konc teh kratkih tednov. Pičimo proti pomladi. No še prej pa Zlata lisica, pa kurentovanje (zgleda, da smo zimo že odgnali?), pa Alyjev rojstni dan…

Z Dejanom sva skočla v Hooda in tm sm za finto vzel šiščančji sendvič oz. Hood chicek sandwich, k mu rečejo oni. Ocvrt piščanc mi je cool, še bl če maš izkoščeno bedro povaljano v riževi moki. V burgerju so še kumarce pa zelje. Pišče se je prej mariniralo v “skrivni” marinadi…

Morm priznat, da mi je bil tale burger zlo fšeč.

Chicken, krompirčk pa Dejanov burger z dvema 3dc pirčkoma vas bo pršlo slabih 30€. Dost bolano, kam so šle te cene in da se tega ne navadim.

Pametna za dns: Zakaj je božič bil zelen? Ker Olimpija! 😉