31.julij 2012 – malca 2451 (l. 1836 je umrl slovenski jamar Luka Čeč)


Luka Čeč je bil ta mudel, k je po sreči nasu neodkrit predor v postonjso jamo… mislm globi vanjo. Sreča je bla, da sta si jamo pršla pogledat Avstrijski cesar Franc I. Habsburško-Lotarinški z ženo cesarico Karolino Avgusto. In ker sta bla gosta fina… so hotl narest sprejem kokr se reče… in tko so hotl postavt nek transparent za dobrodošlico in k je Luka to postavlu, je našu nek hodnik v jami za katerga še niso vedl…
No za piko na i so odkritje pripisal blagajniku Josipu Jeršinoviču, ker je bil pač Luka iz neplemenite družine… oz je biu kao nula.
Leta 1854 so priznal da je rov odkril Čeč… jap kr neki po smrti.

Dežman je peku… tokrat:
Lešnikovi piškoti s čokolado, brez moke
futrovnik

Današnja pamet:
Igralci, ki naj bi upodobili Nea v Matrici, so bili med drugim Nicolas Cage, Will Smith, Tom Cruise in Leonardo Dicaprio. Hmmm si jih ne predstavlam.

30.julij 2012 – malca 2450 (l. 2003 je s tekočega traku v mehiški tovarni prišel še zadnji Volkswagnov “hrošč” stare generacije)

Hrošč… mmm men najljubši avto ever! Ne vem zakaj, ampak sn mau mahnen nanj…

Z Adventure Slovenia bomo skočl mau na Tajsko… na otok Phi Phi.

Futr na štantih Phi Phi
futrovnik

Piščanec ocvrt, Ražnjič. Zelo okusno
futrovnik

Sred restavracije, kjer se vse kadi, vonjave čudovite je spalnica.. zanimivo
futrovnik

Mmmm se mi kr mau cedijo sline!

Pametna za pondelk:
Moški smo trikrat bl nagneni k samomoru, ampak pazi to, ženske ga trikrat bl pogost nardijo! Hmm mogoče nam sam ne rata? 🙂

27.julij 2012 – malca 2449 (l. 1955 je Avstrija postala neodvisna država)

Oslič… Ribca k zraste do 140cm in tehta tm do 15kg. Najbl razširjen je v atlantiku, sredozemlju, islandiji pa norveškm…
Ma velko glavo pa full velka usta. Valda posledično ma velik zob. Dhooo če je plenilc.
Barva mesa se po smrti začne spreminjat… na začetku rata siva pol pa vedno bl bledi… Zanimivo je še to, da oslič lahko živi tut do 20let, če ga prej človek ne dobi.

File osliča z zeleno solato, krompirčkom, paradižnikom pa smetanovo omakco
futrovnik
Se mi gode a… mislm tko me kosilce čaka doma, ki mi ga pripravita moji punci. No v večini Janja… Iza samo nagaja zraven! 😛

Pametna za dns:
Vibrator so izuml v 19tem stoletju proti PMSu. Jap zaj veš kaj ti je storiti… 😉

26.julij 2012 – malca 2448 (l. 1945 je bila ustanovljena država Vietnam)

Separe – beseda prhaja iz francoščine in pomeni posebno, ločeno sobo za ožjo družbo ali pa ločen prostor… recmo na vlaku. Separe je pa tut restavracija v Lublan… tm v bližini TC Murgle.
Pa da vidmo kaj mi je Jasmina poslala iz omenjene restavracije
(mogoče sfalim s kakim opisom hrane… :S)

Spomladanski zavitek
futrovnik

Dnevna juha
futrovnik

Jakobova školka – Kapesanta s šparglejm
futrovnik

Skutini njoki v divjačinskem raguju
futrovnik

Stejkec z jajčko
futrovnik

File brancina z ravijoli
futrovnik
Če ste siti… ob teh slikah ste gotovo ratali lačni! 😛

Pametna za dns: Žig na mesu je užiten, ker je narjen iz olupkov grozdja. Dhooo. 🙂

25.julij 2012 – malca 2447 (l. 1955 se je rodila ameriška manekenka somalskega rodu Iman)

Hmmm da je zdravstvo u kurcu vemo fsi… in ja, če gre za druge me ne moti. Če gre zame me tut ne moti tolk… ampak nekak se fse ustav če gre za mojo tri mesečno hči.
Zdravo punco. Dojeno punco. Pr treh mescih tehta 6020g in je velka 62cm. Torej neki cez 6kg in dns je sestra in pol se dohtarca bla sposobna rečt, da se mogoče premalo redi… in da ji nj začneva dodajat mleko v prahu. Hmmm. Zakaj? Valda, sma se z Janjo čudn pogledala in rekla valda… šla u lekarno in kupla neko zajebano mleko k stane 15€… pridema dam in malo poguglama in pofprašama folk naokol. Hmmm zgorna meja za punčke pr treh mescih je neki čez 7kg, spodna pa neki čez 4kg. 6kg je TOČNO na zeleni črti… WTF? Hoče dohtarca da lekarnarji zaslužjo?
Oz. gremo mogoče se pol malo naprej… prjazna apotekarka je rekla, da loh za naslednič za tole mleko dobima recpt, da nama ne bo treba plačevat… hmmm valda, kot da ne gre spet iz našga žepa.

In kaj nj zdej? Nj boma bad starša pa samo dojima naprej in poslušava nasvete frendov pa nasvete folka iz neta… al nj boma ovci pa grema za pastirjem… in boma tko full dobra starša.

Zaj pa h Juliji v kuhno!
Jetrca na čebulci
futrovnik

Hmmm učas priznam, da nisn meu rad jetrc. Mislm vidt jih nisn mogu, zaj pa če so na čebulci, pa če je dost čbulce pa če so dobr pečena so mi cool!

Pametna za dns: (za u kafano) Na hollywoodskem pločniku slave ma zvezdo 6 izmišljenih likov in to so: Miki Miška, Zajček Dougoušček, Žolna Woody in valda The Three Stoogs.

24.julij 2012 – malca 2446 (l. 1969 se je rodila Jennifer Lynn López)

Ej J.Lo., fse najbolše!

Pa da vidmo… ne vem, a je vlada na dopustu? Mislm, k če je, pol loh splavamo iz krize… + če so, a ni to neko sporočilo narodu, da dejansko sploh nismo u krizi? 😀
Hmmm plus tole… otroškega dodatka še vedno ni blo… Janševa druga država zamuja 9 dni.

Dns bi loh skočl z Adventure Slovenia v hladno Sočo na soteskanje… mmm. Jap spet bo toplo in spet bo sedl!
Pa da vidmo kwa bi dns jedl… Z Juretom bomo spet pokukal na drug konc sveta… Kuala Lumpur, Indijska restavracija:

Čičirika v curry omaki z zelenjavo MID spicy, Na’an kruh s česnom iz maslom. Zelo okusno in pocen
futrovnik

Piščanec
futrovnik

Futr na štantih – mislm tko se res največ naučiš o tuji deželi in ljudeh samih. Pomoje!
futrovnik

Jure thx na fotkah.

Pametna:
Najstarejši žvečilni gumi šteje 9000 let. Hmmm me zanima, če ga še kdo žveč al kako… oz. kok hitr zgubi okus?

23.julij 2012 – malca 2445 (l. 2004 so po 11 letih spet zgradili stari most v Mostarju)

Ufff kwa pa vikend hitr mine… plus moja mala je v petek praznovala že tri mesce! Wow. Vikend res hitr mine… 😉
No malo smo šli pogledat tut Izinega bratranca Aneja. Prvi bratranec! Moj prvi nečak! Mali je fletn… pa kako nj ne bi bil če je tolk mali pa še samo spi… počakejmo leto… dve! 😛

No skratka, dle pa skočmo na prigriziek h moji teti Marjetki.
Izbor sirčkov
futrovnik

Čičirika kot solata
futrovnik

Miza
futrovnik

Pametna za dns:
Molji nimajo želodca!

20.julij 2012 – malca 2444 (l. 1980 se je rodila manekenka Gisele Bündchen)

Gisele fse najbolše.

Janša prav, da ni krize in da bo vlada šla na počitnice… jap oni si loh to prvoščjo. Fiskalno pravilo, bodo pa sprejeli septembra… ja valda. Super je to. Super je če si Ivan.

Z Makyjem bomo dns skočl v Casa Nostro.
Piščančja prsa z nachotom, pečen krompir in špinača.
futrovnik

Bananino nutelina torta
futrovnik

Cene:
Taka piščančja prsa vas bodo pršla 8,9€

Pametna:
Večina ljudi se pred poroko zaljubi sedem krat! Hmmm od tu ta pravlična cifra! 😉

17.julij 2012 – Kava z velikim K (l. 1955 so v kalifornijskem mestu Anaheim odprli Disneyland)

Skočmo na eno debato h Čoklu!

Nemalokrat v stavke, ki skušajo pričarati lepoto kave, vrinejo besedo »skrivnost«. Na primer: »Skrivnostno dobra kava«, ali pa »skrivnostna, opojna aroma« pa tudi »V čem je skrivnost dobre kave?«.

In kaj je pri vsem tem tako skrivnostno? V bistvu vse! Priznajmo si, da o napitku, s katerim večina ljudi začne svoj dan, ne vemo veliko. Smo takorekoč intimni s popolno neznanko. Zakaj je temu tako, bom skušal razložiti v nadaljevanju besedila.

Pri tem si bom pomagal z vinom, s pijačo, ki je del slovenske agrarne in kulinarične kulture. Osnovno poznavanje vinorodnih okolišev in posameznih vrst je namreč dobro in nanj je vezano tudi nekaj nacionalnega ponosa. Vse našteto pa žal ne moremo reči za kavo.

Kavo in vino pravzaprav povezuje ime. Arabska beseda »kahwa« se je primarno uporabljala kot eden od izrazov za vino in to še preden je bila kava sploh znana. Kdaj so začeli z isto besedo poimenovati tudi kavo, je težko reči. Veliko lažje je ugibati zakaj se je to zgodilo. Sufiji, islamski mistiki, so s kavo nadomestili vino, kajti Koran njegovo uživanje prepoveduje. Kava je postala sestavni del njihovih nočnih obredov. Navdušenje nad njeno poživilno močjo so poetično izrazili s tem, ko so jo ljubkovalno poimenovali kar »vino-islama«.

futrovnik

Zdaj pa k bistvu. Ko kupujete vino, se že vnaprej odločite ali boste kupili belo ali rdečo vrsto. Morda ste naklonjeni določeni sorti ali pa se na primer odločite na osnovi jedi ob kateri ga boste pili. Najenostavneje pa se je odločiti s pomočjo etikete. V primerjavi z embalažo kave so vinske steklenice odlično opremljene s podatki: ime vinarja oziroma kleti, vinorodni okoliš, včasih tudi kratek oris rastišča, opis prsti, letnik, sorta grozdja, število steklenic v seriji polnitve, navodila za hrambo, namigi za postrežbo, vsebnost alkohola, kratek opis arom, vsebnost sladkorja (suho, polsuho, polsladko, sladko) itd. Skratka o vinu izveste dovolj, da ga za kratek čas posvojite in s ponosom in pričakovanji postavite na mizo. Pitje ne bo zgolj praznjenje kozarcev temveč bo nekakšna senzorična avantura s pomočjo jezika, nosu in oči. Svoje ugotovitve boste lahko dopolnili z navedbami na etiketi in se sčasoma intuitivno poučili o vinih.

Kako pa je potem s kavo? Nič! Kupiš jo, pa dejansko nič ne veš o njej. Ponavadi napišejo kakšno geografsko ime, ki navadno nima kaj dosti veze z dobro kavo. Navedejo proizvajalca mešanice (ne pa same plantaže) in rok uporabe. O namigu za pripravo niti sledu, kaj šele o zastopanosti posameznih vrst kav v mešanici ali priporočljivi odmerek za en napitek, piše samo za kakšen način priprave je primerna. Nič ne vem o tem, kakšen nabor okusov lahko pričakujem, kakšna bo aroma. Ne poznam niti karakteristik rastišča, regije, načina obdelave, ali je srednje ali močno pražena. Nimam pojma kaj je v njej in kakšen napitek lahko pričakujem. Izkušnja s kavo bo pač skrivnost. Vse do prvega požirka ne bom imel priložnosti, da se seznanim z zgovorno vsebino, ki so jo zaprli v molčečo vrečko.

No in pr Čoklu lahko kupute točno to… kar želiiiite! 😛 Pa Na zdravje narod!

16.julij 2012 – malca 2443 (l. 1980 sta se rodili Jesse Jane in Justine Joli)

Hmmm očitno ma Janša težave pr nakazilu otroškega dodatka… oz. ne on, jes jih mam ker mi ga še niso nakazali… Hmmm ajde ni Janša kriv, da vodi to državo… Niti nisn jes kriv, da so na CSD zajebal in da majo očitno neke problemčke… ampak si predstavlate, da VI zamudite pr plačilu dohodnine?

Fse najbolše Jesse in Justine!

Dns bomo z Julijo skočl na neki lahkega in poletju primernega!

Bracinov carpaccio
futrovnik
O karpaču smo pisal že neki tle…

Solata z morskimi sadeži in in ribja pašteta
futrovnik

Pametna za dns:
V Meku svoj krompirček posujejo s sladkorjem, zato da lepo porumeni.