27.september 2012 – malca 2475 (l.1989 je skupščina SR Slovenije sprejela ustavna dopolnila, ki so utrdila slovensko avtonomijo znotraj SFRJ in omogočila prehod v parlamentarno demokracijo)


A bo Jankovič dobu lisice? Hmmm ma sj si jih bo snel… sam. Ni problema! 🙂

Ribniška koča… men top destinacija, pač ker sem zaljubljen v pohorje, mi je tisti konec super duper fajn! 😛
Ampak fseeno mi je tole slikco poslal brat.

Palačinke
futrovnik

Pametna za dns: Kamele majo tri pare vek. Valda… fse dobre stvari so tri.

26.september 2012 – malca 2474 (l.1902 je umrl nemško-ameriški industrialec, izumitelj džinsa Levi Strauss)

Stari ljudje so pravl tko… riba more 3x plavat. V vodi. V olju. V vinu. 🙂 No to sma doma nardila… sardelce v droptincah…

Smrdelce
futrovnik

futrovnik

Sardelce… tle bom kr tko reku… to je en kurac. Delamo jim krivico. Res da niso drage k kovač, zobatc al pa mečarica… so pa clo bl zdrave k ostale ribe. Vsebujejo pravo mero vitamina a,b,d,e, in k.
futrovnik

Poleg vitaminov majo še full mineralov (kalcij, fosfor, magnezij in selen). Maščobne kisline ki jih fsebujejo pomagajo pr srčnih obolenjih. In ja… sardele so tiste ribe, ki jih stroka priporoča 2x na tedn! Jap… no majo pa tut eno pomankljivost… in to je da so prepoceni in jo zato ljudje zanemarjamo.
Kraljujejo tut po številu receptov. Obstaja jih kr celoooo morje! 🙂

Pametna za dns: Največ alergičnih ljudi je alergičnih na kravje mleko!

25.september 2012 – malca 2473 (l.1513 je Vasco Núñez de Balboa odkril Tihi ocean)

Dns je dan spet za neki azijskega… in z Risom bomo skočl delč… v Malezijo.
Dosai ali Dosa ali Dosé je u bistvu palačinka iz riža al pa črne leče. Zanimivo je to, da tko k smo se pred dnevi kregal od kje Kranjska klobasa… tko se kregajo v Aziji od kje je…
Skratka… gre za tipičn zajtrk al pa cestn futr (tm je dost teh štantkov k pečejo dosaie).

futrovnik

Polnil za te palačinke je n… in tle mislm da je polnilo za palačinko neka kokosova pasta, leča, zelen čili, meta in koriander… Reče se ji pa chutney. Pomoje! 🙂

Pametna za fsaki dan: Povprečen svinčnik loh nardi 56km dolgo črto!

24.september 2012 – malca 2472 (l.1908 je bil v tovarni Ford zgrajen prvi model avtomobila T)

Dns bomo s Petro skočl v večno mesto Rim… na kanapejčke.
Kanapejčki so top… finger food, k loh reši marsikatero zabavo. Je se ga preprost… brez pribora (valda… finger food!), plus top je, če spravite celega v usta, ker v nasprotnm primeru bo polovica odfrčala na tla (v najbolšem primeru, v najslabšem pa na vas in vas popackala…)
Možnosti kako jih prpravt… s čim… je tolk k zvezd na nebu, pa mogoče se kakšn več.

Tle je neki idej
futrovnik

futrovnik

futrovnik

futrovnik

futrovnik

Pa še par primerov…
Prvi
– tunin namaz
– feta sir
– drobnjak
– podlaga: sveža kumarica (da ni vedno kruh)

Drugi
– kozji sir
– pehtran
– drobnjak
– podlaga: dateljni (da spet ni kruh)

Pa še tretji, ker so fse dobre stvari tri
– pesto
– rukola
– rezina mozzarelle
– košček čebule
– paradižnik
– podlaga: pečena polenta (ja no… da spet ni kruh)

Pametna za dns: Več folka umre od čebeljega pika, kot pa od pika kač! 😉

21.september 2012 – Kava z velikim K (l.1982 se je rodil Boris Makarovič Maky)

Mogoče je kdo gledu preverjeno v tork? Hmmm če ste je biu umes en top prispevk o kavi… in v nejm najdemo tut Čokla! Bravo… en večjih poznavalcev kave in lastnik kavarne Čokl na Krekovem trgu 8, pred Šentjakobskim gledališčem oziroma vzpenjačo… vas pričakuje!

Dns bomo s Tinetom neki reki o…. Espressu

Od vseh možnih načinov priprave kavnih napitkov (po domače, instant, air-press, french-press, espresso, filter, “caffettiera” …) mi je še vedno najljubši espresso način. Slovenska različica poimenovanja mi ni pri srcu, “ekspreso” preveč namiguje na hitrost, ki pa ni bila osnova za poimenovanje napitka. Espresso je namreč italijanski pridevnik in pomeni “izražen” (esprimere = it. izraziti).

Espresso je standardiziran kavni napitek, ki je osnova tudi za vse nadaljnje izpeljanke z mlekom. Bolj kot količina tekočine ga opredeljuje čas ekstrahiranja, ki naj bi bil največ petindvajset sekund. Pri ustreznih nastavitvah bo v tem času v skodelico steklo približno petintrideset mililitrov napitka. Za slovenski trg, je tako “majhna” količina kave težko sprejemljiva in se povečini še vedno prakticirajo predolgi oziroma podaljšani napitki, kar je največja napaka, ki jo pri pripravi espressa lahko naredite. V prvi fazi ekstrakcije, torej v prvih dvajsetih sekundah, se iz mlete kave izločijo najbolj mobilne snovi, komponente okusa in arome. Kasneje, pri daljših časih ekstrakcije, pa se začneta izdatneje izločati kofein in naravno prisotna kislina. Zato je bistveno bolje espresso razredčiti z dodajanjem navadne vroče vode. Takšen napitek poznamo pod imenom “americano”.

futrovnik

Zanimiv je tudi razlog, zakaj ljudje naročajo in pijejo podaljšane napitke. Večina pravi, da je kratka kava premočna. To deloma drži, vsaj kar se okusa tiče. Pri kavi namreč govorimo o dveh vrstah moči: moč okusa in moč učinkovin. Ti dve sta v obratnem sorazmerju. Kratka kava bo močna po okusu, toda z malo vsebnostjo učinkovin, ker se te v prvi fazi še niso uspele izločiti. Pri podaljšanih napitkih pa bomo okus sicer razredčili na večji volumen toda hkrati ga bomo kontaminirali z neželjenimi substancami. Izkaže se, da pivci daljših napitkov pravzaprav zaužijejo veliko učinkovin in zatorej pijejo močne kave.

Espresso način ekstrahiranja je zame edini pravi način, ker mi omogoča maksimalno kontrolo pretvorbe zrna v napitek. Prehajanje vroče vode skozi sveže mleto kavo, pod pritiskom, deluje naravnost čarobno. Sleherni drobec kave prepoji in iz matrice izrine kavne esence. Skozi sito potisne tudi najmanjše delce, ki skupaj s paro in ogljikom formirajo kremo na površini. Okus je poln in intenziven, če smo delali pravilno bo tudi dober. Kvaliteten napitek bo navduševal z zmerno prisotnostjo kislega, ki ne sme prevladovati, temveč zgolj zaokroži menjavanje posameznih vtisov na jeziku. Ravno toliko, da preglasi karbonificirano noto. Izkušeni pivci bodo zaznali široko paleto arom, ki jih ne bi našteval, saj so te odvisne od sestave mešanice oziroma od vrste kave in stopnje praženja, pa od dosledne priprave na dobri infrastrukturi in navsezadnje tudi od psihofizičnega stanja konzumenta.

18.september 2012 – malca 2471 (l. 1851 je zanihalo Foucaultovo nihalo)

S tem nihalom je mudel Jean Bernard Leon Foucault dokazal vrtenje zemle… glavca! No medtem k je Jean točno vedu kwa dela… naš Lublanski župan ne ve. Lisice gor… lisice dol… folk se pa razburja al so gor al so dol, valda mu ni nič jasno… Ajjj jaj jaj.

Dejstvo pa je, da če si u prekršu, si v prekršku… in mogl bi fsi dobit te pofukane kazni!

Z Matejo bomo skočl spet mau na toplo… na malco v Tanzanijo.
Vegetarjanski sendvič in solatka
futrovnik

Pametna za dns: Desetina soli, ki jo izkopljejo letno po svetu, se porabi za posipavanje ameriških cest!

17.september 2012 – malca 2470 (l. 1991 se je na spletu prvič pojavil operacijski sistem Linux)

Pa smo spet tle… iz dopusta. Našga pruga dopusta! Družinskega! Mislm Iza je mene pa Janjo kr dobr razvajala! 🙂

Pa da vidmo, kwa se je tle dogajal… Jure je biu pridn, pa me je kr pomejlu… in tle je z svojimi gosti z Adventure Slovenia letel v Brda… Italjanska in Slovenska… pa poglejmo mau.
Desertno vino Verdusso iz brd, italjanska stran (učas slovenska…)
futrovnik

File zajca, pire.. divje brusnice z divjo ocvrto rukolo – mmmm obožujem zajca!
futrovnik

Macerirana Malvazija letnik 2007, Klinec, Medana – Brda – domača slovenska stran! 😛
futrovnik

Sorbet iz vinskega kisa..!!! zanimivo… res.. okusno
futrovnik
Sorbet je osvežiln zmrznen desert… ponavad z okusom kakega sadja, v tem primeru… vinskega kisa. Najs. Za probat! 😛

Pametna za dns: Prva znana transfuzija se je zgodila leta 1667 in to z ovčjo krvjo!

6.september 2012 – malca 2469 (l. 1901 v Ljubljani začne obratovati ljubljanski tramvaj)

Lublanski tramvaj… jap fletna je bla tale. Tramvaji so fural po Lubljani od leta 1901 pa do 1958… k so fse skup zaasfaltiral pa raj kupl avtobuse. Ahhh.
No skratka tramvaj je meu v začetku samo za cca 5220m prog. Fural je 13 vozil z lastnim pogonom pa eno prkolco… in valda skoz čas po povečval pa gradil proge in v najbolšem času je blo v lublani za 21km prog, 53 pogonskih vozil, 19 prkolc… Prednost naših tramvajev je bla, da na končnih postajah niso rabli obračat (po večini takrat so to še mogl delat).
Tramvaj je deloval tut med drugo svetovno vojno brez večjih posebnosti… italjanski vojaki so mel zaston vožne in zato se je pojavlala tut gužva!
V šentvidu je tramvaj clo prečku mejo (italjansko z nemško). No in nemcem to ni blo po godu, tko da so skrajšal progo do šentvida.

Po vojni so se začel pojavlat trolejbusi in tramvaji so počas zginjal. Zadni je fural 20. decembra 1958… Tramvaje, k so bli še uporabni pa goody so prodali v Osjek in Subotico.
No od prodaje dalje so se porajale takoj ideje da bi spet ufural tramvaje… ideje so še dns. Na papirjih.

Z Makyjem bomo skočl na Bled.

Biftek. Tale je iz Vile Prešern
Na žaru + štruklji.
futrovnik

Tale je pa tut iz Bleda… gostisce mayer, biftek v poprovi omaki cena pa 20€ se mi zdi
futrovnik

Pametna za dns: Nohti na rokah rastejo 4x hitrej, kt uni na nogah. Sj to ste vrjetno opazl.

Siiiiitno: Ena! 😛

4.september 2012 – malca 2468 (l. 1998 so ustanovil Google)

Google sta ustanovila Larry Page in Sergey Brin, takrat še študenta!
Drugač pa je dns 248 dan leta 2012! In dns mamo drugo cepljenje… Iza je zdrava in v top formi… zato se mi poraja fprašanje, kaj ji bodo danes želeli podtaknit dohtarčki…

Z Adventure Slovenia bomo še 1x skočl v sočo na kanjoning… mislm neee, ne dns… dns bomo skočl še zadnič na Tajsko. Sanjsko tajsko.

Kokosov krof – zelo okusno
futrovnik

Česnov kruh s paradižnikom in kraljevska kozica na žaru 😛
futrovnik

Sanska Maya
futrovnik
No da jo vidiš tako… morš prespat na otoku. Drugače je valda fse preveč turistov…

Kaj pa pametna za dns… Tko kot nj bi bli prstni odtisi edinstveni, naj bi bili tudi odtisi jezika! 🙂

3.september 2012 – malca 2467 (l.1976 je vesoljska ladja Viking 2 pristala na površini Marsa)

Prvi šolski dan… dan ko loh fsi politiki še bl matratirajo naše otroke… se smejijo fotografom in oblublajo zastonj šolstvo.
Mislm… k pride prvi šolski dan, pa če bo mojo malo na vratih pozdravu Janša al pa Novakova… jebo mater, da se še pred vrati obrnemo… Sorry mala, boš pač kdaj drugič mela prvi šolski dan.
+ zanima me… če ni mogoče, da bi bil prvi šolski dan večji stres za drugošolce kot prvošolce? Mislm na vse zadnje oni vejo v kak safr grejo…

Marjetka mi je poslala tole slikco iz nove terase… iz nove mize… iz nove lokacije… tm dol ob morju kjer gre lajf počasneje…
Tortica in penina
futrovnik

Pametna za dns: Četrtina tvojih kosti se nahaja v stopalih.