Malica 2882 (l.1972 se je rodila Severina, hrvaška pevka)


Dons se je rodila Severina, učer pa zvezda ŽKK Grosuplje, programelka, bodoča arhitektka… kriva za večino mojih sivih las (kolkr jih še je), moja hči Iza! Fčasih bi lahko napisal, da je to en tak mali človek… dns ne morm več. Velik človek. Veliko srce. Fajn je.

Mislm če nama je pa kaj ratal u lajfu, je pa to ona…

Z Dejanom sva šla jest v en plac, k je on mislu da je picerija 😉 Šla sva v staro lubljansko gostilno Romeo. Romeo ni picerija in mu je to Španska vas. Nooo slednji je bliži. Tortilije, boritoti in podobne stvari rastejo tam na menijih.

Quesadillas vas bodo v Romeu pršle 8€. Za njih se ravn ne bi metal na zobe, ker so mi v Chilli & Lime bolše… te majo pa razgled na lepo Lublano. To je pa to.

Pametna za dns: 12 let!

Malica 2881 (l.1927 v Göteborgu na Švedskem začnejo izdelovati prve avtomobile znamke Volvo po tekočem traku)

20 let za prvim tekočim trakom…

Ma sn reku, da o servisu svojega motorja nam nč reku, pa je blo dle malce preveč. 8.8.2023 sem svojega Piaggo MP3 odpeljal na servis h Pleško Cars. Tam sem ga kupu, tam sem ga servisiral. Počla mi je zajla za gas. 9.8 smo šli na dopust. Po 14tih dneh sem želel motor dvignt, pa valda ni bil ready, ker niso še dobil zajle. Celi avgust smo se pogovarjal po telefonu, ker zajle še vedno ni… pač ferragosto pa te fore mi je Primož prodajal. Po avgustu prie september in z njim novi izgovori, sj veš… dobil smo marerial, škatle so… mormo pogledat. Ni blo. Valda ni blo. Pol so dal zajlo delat eni firmi, pa je propadla, pa so čakal na drugo. In tko do konc novembra. Konc novembra 27.11 sem dobil sodelavca, ki ima veze na Plešku in je poklical svojga frenda. Primož me je naslednji dan poklical in se opravičeval, da joj, da zdej pa bo! V začetku decembra sem dobil klic, da so popravl motor, da zajla ni prava in da gre ročka mal v prazno… ni frke, šteka da je december in da nam pršu po motor.

14.3.2024 sem motor dvignil. Jup filing ročke je mal čudn… ampak ajde, motor mam! No do učer sn ga mel, ko mi je v istem križišču ročka plina šla spet v prazno…jup niti mesec ni zdržal po popravili Pleško carsa… fajn. Dobr filing. V petek se na moj mail in klice seveda niso odzvali… ker zakaj bi se, sj je petek.

Alo stari… Jebite se fsi špila v ozadju. Naklučje?

Trilija. Bradač. Slovensko je bradač oz. barbon. Hrvati majo trilijo in sicer bradač je trlija od blata in barbon je trilija od kamna, torej odvisn kje živi al v blatu al na kamnu. Trilija vsebuje full joda in jod je sestavni del hormonov žleze ščitnice. Ščitnica pa skrbi za full enih biokemijskih reakcij v telesu, kot so sinteza beljakovin in encimska aktivnost, so ključnega pomena za presnovo, obenem pa so potrebni za pravilen razvoj kosti in živčnega sistema pri zarodku in otroku pa še  ohranjanju zdrave kože in pri sproščanju energije pri presnovi… skratka kr. Večino joda dobimo soljo… oz. lahko tudi z ribami al pa morskimi sadeži, morskimi algami, pa jajci. No pa tut z mlekom ter fsemi mlečnimi pizdarijami. Med kuhanjem, cvretjen pa fsem termičnimi obdelavami jod zgublja moč, zato jedi solimo vedno na koncu.

Trilija pr mičotu

Fajn riba… le filirana je bla bl tko tko in pol morš na kosti kr pazt.

Pametna za dns: Vidmo se na vlaku.

Malica 2880 (l.1964 se je rodil Russell Crowe)

Tamala je spet zbolela in to je zgledal tko, da ko je v četrtek pršla iz šole domov jo je mal bolelo grlo. Mal uho.

Nč tacga pač. Uleže se… mal knjiga, mal tablca, mal telefon. Zvečer je mela že 39 pa neki vročine, klub temu, da smo ji jo mal prej zbijal in kaj čes drucga kt jo pelat h dežurnm dohtarju no in ker je Šmare Sap 12 km od Lublane in 12 km od Ivančne gorice spadamo pod ZD Ivančna gorica in smo šli ke. Prjazn mlad dohtar jo pregleda, reče da verjetno ni vnetje ušes (lahko je začetek) in ji predpiše en antibijotik. Ob 22 je bla doma, js iz lekarne ob 23tih.

V soboto smo bli dogovorjeni s tem prjaznim dohtarjem, da gremo na kontrolo… valda v Ivančno gorico in tam naletimo na neko drugo gospo, ki si nekako ne zasluži da bi ji reku dohtarca. Pr prazni ambulanti nas napizdi, da zakaj hodmo in da to ni za dežurnga zdravnika. Itak ona ma prav. Ona to zna, kar v čakalinci… valda sj je svetinja. Sj je carica. Sj je una, k je premal plačana. Ona je ZDRAVNIK, mi pa pač samo eni bedni ljudje, k jo motimo.

Vseen, brez da bi jo pogledala, poslišala pluča… jo pošle v laboratorij na pregled krvi. Pol jo na hit pogleda in nas pošle domov. Rezultati izvidov bodo itak šele čez eno uro in pol pokličte.

Jup bomo. Prklical malce težje… ampak smo in dohtrca takoj razloži, da nj nemudoma pridemo po napotinico in da nj gremo na infekcijsko. WTF? Prej nas niti pogledat nis hotla? Plus spet se bomo fural gor pa dol, po en kos papirja?!

Na infekcijskis spet čist druga zgodba, podobna uni od četrtka. Mirna, prijazna specializantka nas prevzame, se pogovori z malo. Se pogovori z nama. Jo pregleda… posluša. Pretipa. Pregleda izvide in gre do nadrejene… se pogovorita z njo in predeta obe in nas pomirita… skratka, ker v Iv. gorici niso vzel brisa, ker to je itak brezveze, so ga vzel na infekcijski.

Yup, kako preprosta zadeva… a ne?

Mojca familije ni pelala na izlet v ZD in pol na infekcijsko, ampak kuj v Piran. Pirat je tm en tak fajn morski plac.

Dagnje v paradižnikovi/rdeči vinski omaki oz. na rdečo buzero vas pridejo na obali 11€, Kapesante pa 5€ na komad.

Pametna za dns: mladostniki preživijo 8ur in 35min na telefonih dnevno. Js mislm, da bi se dalo še malce več, js mislm da mamo to!

Malica 2879 (l.1976 je bilo ustanovljeno podjetje Apple Inc)

Dns je un dan, k ne smeš vrjet/zaupat nubenmu. V vsem moraš dvomit in pustit presojo tvojmu možganu.

Fsak dan bi lahko bil tak.

No, da ne boste preveč razmišlal, vam js povem, da vas ne bom nategnu, pa čeprav bi to komu pasal. Nam napisal, da hotel v katerem je bival Ronaldo prodaja na dražbi njegovo postlo ali kako podobno bučko.

Dns bomo za dobro jutro šli v Dobro jutro. Dobro jutro je vietnamska restavracija v nebotičnikovem podhodu. Useku sn kr takoj po juhu Pho Ga. Phở ali Pho je čušna osnova in iztega pol ihaja full enih juh. Pho Ga (spodi), Pho Chay, Pho Bo… Juha pho je sestavljena iz riževih rezancev, zlišč in ponavadi po mesu dobi ime.

Tale Pho Ga vsebuje poleg piščanca in riževih rezancev še ingver, mlado čebulo, cimet!, klinčke in janež Okus je res zabaven.

Taka sveža župca (velka) vas bo v Dobro jutro pršla 8,5€.

Pametna za dns: Na svetu je preveč kretenov, da bi se tole dobr končal, ali je pa tole samo ena komedija.