Malica 2911 (l.1934 Nemčija in Poljska skleneta prijateljski mednarodno pogodbo o nenapadanju)


Vsak ima svoj okus, to je dejstvo. Medtem ko je nekomu določena jed prava poslastica, lahko drugemu vzbuja gnus. V tej novi kategoriji na futrovnik.si se bom ali pa bomo posvetili prav takim jedem – tistim, ki so na meji bizarnega in deviantnega.

Bizarno – vzbuja pozornost zaradi posebnosti; nenavaden, čuden

Deviacija – odmik od normalnega ali pravega, odklon. (hvala Ferbar)

Zakaj Bizarno ali Deviantno? Ko govorimo o hrani, se pogosto osredotočamo na priljubljene in znane jedi. Vendar je svet kulinarike veliko širši in pestrejši. Obstajajo jedi, ki so del vsakdanjega življenja nekoga, medtem ko so v drugim povsem neznane ali celo odbijajoče. S to kategorijo želim raziskati te edinstvene okuse in pristope ter odkriti, kaj se skriva za njimi.

Prva jed je od Roka, oz. njegovih prijateljev. Koruzni kosmiči s toplim mlekom, poli salamo in olivnim oljem. Jup kr prav ste prebral. Jed je valda zajtrk.

Zdej morm rečt, da zajtr te more dvignt in tak vas bo. Lah vas tut požene na skret… pa ne srat, lahko samo pač zlijete vse skup v WC.

Meni osebno je poli full sedla v mleko in kosmiče in zadeva mi je bla top, dokler ni pršu tut olivc. Tle se je moj okus mal zgubu, ampak sn se vseeno trudu. Trudu pa vseeno ena peta žlica ni več našla poti v usta ampak sem našu pot to WCja. No go. Rok, sorry…

Vsaka jed ima svojo zgodbo, ki jo želim deliti z vami. Če imate tudi vi kakšno zanimivo jed, ki bi jo želeli deliti mi pošljite recep, slikco ali pač neki da bom vedu kako to prpravt in potem tudi sporbat. Vse skup lahko obestite na peroksid@hotmail.com ali pač na kako družbeno omrežje kjer me najdete! Radi bi slišali vaše zgodbe in izkušnje z “bizarno ali deviantno” hrano.

Pametna za dns: Kava me niti ni tolk dvignila k tale olivc v mleku.

Malica 2910 (l.1981 ZDA in Iran podpišeta sporazum o izpustitvi 51 talcev)

Kako so zadeve podobne tudi danes. No sj… sam da bo mir.

Tedn dni nazaj sn bil na kosilu s posebno družbo in šli smo v The restaurant. Cool plac tm v centru Lublane zrav šuštarskega mosta. Vhod je z obeh strani, tako iz Cankarjevga nabrežja kot Mestnega trga, tko da če se čakate pred gostilno se zmente kje… mi se nismo. Čakal.

Stopš notr in takoj opaziš žrjavco… mmm. Prjazna natakarca, k je tooočno vedla kwa pa kako se stvari gre, nas je dobr postregla od predjedi pata negra , dle valda kdo zavije z očmi kwa je pa z našim pršutom narobe? Nč totalno nč… gre za iberski pršut (tko španski k portugalski). Fora tega pršuta je sam v prascih, k morjo bit črni iberski prašiči oz. fsaj 50% križanca mora bit črnc. Ufff rasisično. No je pa res da je ta pršut mal bl mastn k naš, tko da kaki naši riti to ne bi blo fšeč.

Z Nebotom sva vsekala najin tomahowk steak na bl rare kot medium rare. Torej k je sredica nekje med 50-52 stoponj ga vržeš iz ognja, tako seveda meso ostane sočno. Dle pa še neki o imenu… valda vse gre na videz. Tomahowk je dobil ime po indijanskem orožju, ker naj bi kost spominjala na ročaj le tega.

Med fsem mesom je tut tomahavk najbl slikan kos mesa. Baje zarad atraktivnega videza, čeprav ne vem… čufti se mi zdijo prav tako simpatični za slikanje 😉 Tak stake vas bo v TRju pršu 12€ na 100 gramov. Tle smo bli blizu kile.

Zravn pa še pivo. Reset.

Gre za Brežiško pivovarno in na sliki mislim da je neipa, nam dal pa roke v ogenj. Pir pač ni bil lih neki posebnega.

Pametna za dns: Če vam je dougcajt pejte v telovadnico. Fak zlo novoletna zaobluba. Ne moja, dejmo drug… če vam je dougcajt, se unsubskrajbajte s kakega maila. Eto to.

Ps. naslednič pa nova kategorija!

Malica 2909 (l.1966 se na televiziji prvič pojavi Batman)

Suho sadje mi je blo vedno top. Slive, marelce, jabolka… ma dejansko karkol sušenga mi je goody. Tut meso 😀

Ajde gobe mi niso neki, da bi reku da so mi sušene bolše k sveže. Nubene mi niso ravn neki.

Sadje in zelenjavo dle sušim tut doma, začel se je s kakiji k je bla letina res prevelika za pojest sveže in nadaljevalo z vseem mogočim.

Sadje so mudeli sušil pred leti, zato da je le to ostalo čez zimo. Dejansko mu odvzamemo samo vodo, in ostalo ostane. Torej hranilne stvari so enake. Dle vrjamem, da vas velik nima več krušnih peči doma, obstaja pa polno dehideraterjev 😀 oz. sušilcev sadje, če bol pogledate pa tut vaša nova pečica zna to delat. Jup, js to nisn preveru preden sem od brata dobil to izjemno darilo.

Od novebmra sušimo fsak vikend, pa kdaj tut med tednom! 😉

Druga.. sušene ribe so mi prav tko goody, k ostale. Vidim vaše oči, kwaaa mudel v sušilcu sadja suši ribe? Ammm ne, ker nisn prebral še kako se to počne + flet bi res pol fino dišal. Jap nisn reku da bi smrdel. Brane mi je reku, mudel pejt v BTC Halo A, tam v kleti je ruska štacuna in ta boš našu fse… in res sem. Po pogovru s trgovko mi je ta še rekla, da nj probam prekajen sir, baje mamo te slovenci full radi.

Taka prekajena kita vas bo pršla 1,55. Prekajen sir pač. Ne vem kako bi ga rezal… zato sem ga na kolobarje, logično da ta razpade…

Pametna za dns: Če vam je dolgcajt… operite perilo. Dhoo.

Malica 2908 (l.1933 v San Franciscu pričnejo z gradnjo mostu Golden Gata)

Most je bil odprt leta 1937, ima višino 67 metrov pr plimi in povezuje, s šestimi prometnimi pasovi in dvema za pešce in kolesarje, San Francisco z Marin County in manj poseljenima dolinama Napa in Sonoma.

Most Golden Gate je bil 27 let, do odprtja Verrazano-Narrows Bridge leta 1964 z glavnim razponom 1280 metrov, najdaljši viseči most na svetu! 1280m… cel most je dolg 2737m! Valda ma most cestno, tko k pr nas Karavanke. Za vožno po mostu morate plačat 9,25 dolarjev, ampak samo v smer San Francisca… torej za not, ne za ven. Za primerjavo, predor Karavanke stane pr nas 8,8€, vseeno v kiro smer. Ajde je pa res da je tunel dolg 7,900m, torej na meter je fseeno cenejši ker je meter pr nas 1,12€, pr njih pa 3,05€ (ajde na pol) pa fseeno dražje… to so ti standardi.

Tamala je te dni pekla… in tole so bli recmo čokoladni keksi z nutelo. Noro dobri, je pa res da sn dobil samo dva.

Pametna za dns: Vzem ročke pa deli vaje za roke… tole je druga v setu če ti je dolgcajt, ne pa v setu novoletnih zaobljub.