25.maj 2012 – Kava z velikim K (l. 1991 je med demonstracijami pred mariborsko vojašnico vojvode Mišića oklepnik do smrti povozil Josefa Šimčika)


Kava. Priznam, da odkar sem slišal za Čokla in potem ko sem ga spoznal… berem njegove članke ali v Odprti kuhinji ali pa na njegovi strani dam več na kavo… No in če želite sami preizkusit to mojstrovino vas vabim v Cafe Čokl pr Ljubljanskem Lutkovnem gledališču.

Dns si bomo s Tinetom pogledal How to… v slikah! 😉

Sito na sliki je sorazmerno čisto, kljub temu, da ga še nismo obrisali. Razlog temu je, da je kava padla ven v kompaktni obliki, kar priča o dobri ekstrakciji.
futrovnik

Obrisano sito, pripravljeno, da ga napolnimo s kavo. Brišemo s suho krpo/gobico!
futrovnik

Idealno je, če kavo meljemo sproti in direktno v sito. To omogočajo t.im. “grind-on-demand” mlinčki.
futrovnik

Namleto kavo nekoliko poravnamo, ko je še v sipkem stanju. To storimo z rahlim udarcem z roko od strani.
futrovnik

Kavo komprimiramo s “tamperjem”. Moč pritiska odmerimo po občutku pri čemer ni nujno, da se bo določena sila vedno enako obnesla. Kot sem že omenil je tamping lahko eden od regulatorjev končne kakovosti ekstrakcije, pač v odvisnosti od moči s katero bomo komprimirali/stiskali kavo.
futrovnik

Po tampingu z roko obrišemo ostanke kave z zgornjega roba sita, s čimer bomo zagotovili tesno prileganje ob tesnilo. V primeru nečistoč, bi nam na teh mestih voda pod pritiskom uhajala mimo sita in se stekala po zunanji strani ročke in skodelice!
futrovnik

Preden namestimo portafilter s komprimirano kavo, moramo narediti “splashing”. U bistvu gre za to, da s “screen-a” speremo ostanke kave od priprave prejšnjega napitka in da iz bojlerja dovedemo vodo z zahtevano temperaturo.
futrovnik

Slika prikazuje rezultat splashinga; to je odpadek, ki ne sme priti v stik s svežo kavo! Kljub temu v večini lokalov splashinga ne prakticirajo!
futrovnik

Po spiranju namestimo portafilter in pričnemo z ekstrakcijo. Opazujemo curek kave, pri čemer nas zanimajo hitrost, debelina, viskoznost, barva in krema, ki se tvori na površini.
futrovnik

Končni rezultat dela! Krema na površini je kompaktna in homogena, primerne, lešnikove barve, rahlo marmorirana in vzbuja občutek žameta. Sestoji iz drobnih mehurčkov, med njimi je velika površinska napetost; krema ima veliko odsevnost, kar se vidi po odsevu luči nad njo.
futrovnik

Mmmm naj zadiši po najbolši kavi… naj diši kot diši pri Čoklu!

3 thoughts on “25.maj 2012 – Kava z velikim K (l. 1991 je med demonstracijami pred mariborsko vojašnico vojvode Mišića oklepnik do smrti povozil Josefa Šimčika)

  1. Imate ponudniki pripravljanja in streženja kave kakšno strokovno društvo? Morda tako, ki bi lokalom v Sloveniji podeljevalo zlato kavno zrno, pa vse tja do gnilega zrna? V Mariboru vem za en lokal, ki počisti portafilter pred novim polnjenjem, kaj drugega še nisem videla. NAUČITE NAS, DA BOMO SPOŠTOVALI TISTE KAVARNE OZ KAFETERIJE, KI TIHO, NEVIDNO, PRIJAZNO, OPRAVIJO VSE TE POSTOPKE, KI JIH KAVOPIVCI OD PONUDNIKOV NE ZAHTEVAMO IN KI TO ŽLAHTNO PIJAČO PRITERAJO DO NAJBOLJŠEGA KAR KAVA IN MAŠINA LAHKO DATA OD SEBE. Včasih rečem: manj ko vem, boljše je. Vedno več takih zadev me moti, pa sem tiho, ker bi se še kuhar kave z menoj stepel. In komu bodo verjeli? Sebi menda!
    :o)

  2. @jb res je 🙂
    @marjetka: hmmm ideja je full dobra in bi biu sam takoj za. Hmmm mogoče se bo pa kaj zgodilo v tej smeri 😉

Comments are closed.