12. december 2011 – Kava z velkim K (l. 1969 je Grčija izstopila iz Sveta Evrope malo pred tem, ko naj bi jo izključili zaradi njenega vojaškega režim)


Dns sva šla z Mašo spet na kavo. Na najbolšo kavo h Čoklu! To je lokalčk tm na Krekovem trgu 8 v Lublan… desno od lutkovnega gledališča oz. mau dol od vzpenjače proti tržnici…
No in še piko na i nama je naredil Tine, ki se je spustil z nama v debato o kavi… ajde bl z Mašo k z mano 🙂 in treba je rečt… človk ve. Mislm ne piše zaston za Delo (recmo njegove članke si loh prebirate v nedelovi prilogi “Odprta kuhinja…) in za svojo spletno stran, kjer nas uči o kavi…

Dns bomo neki rekl o vodi ob kavi.
Kozarec vode, prosim!

Voda se pije pred samim zaužitjem kave, lahko tudi vmes. Njen namen ni, da si popravimo grenak “aftertaste” temveč, da oplaknemo brbončice in jih pripravimo na novo okušanje (zaznavo okusov). Zmerna grenkoba, ki je lepo zaokrožena z ostalimi priokusi, je zaželjena. Moteča je tista trpka grenkoba, ki zgane zadnji in stranski del jezika, čisto na koncu, že skoraj pred žrelom in nemalokrat spominja na okus po zažgani gumi. No, zaradi takih kav naročajo zraven še kozarec vode. V enem od ljubljanskih lokalov vam bodo postregli ob kavi celo cedevito. Ne vem kaj mislijo s tem, ampak jasno je, da o kavi nimajo pojma. Mogoče so si pa priznali, da strežejo porazne napitke in cedevito pritikajo zraven iz usmiljenja do svojih gostov.

Če pijete kavo istočasno še z neko drugo pijačo, boste prikrajšani za lepo kavno izkušnjo. Odsvetujem (če jih že prepovedati ne morem) gazirane pijače … CO2 za trenutek omrtviči brbončice in potem ni več pomembno kaj pijete.
futrovnik

Tine hvala za kavo!!! + upam, da bo čim več gostincev dojelo da kava ni samo 1,5€! ampak da je za nas goste lahko tudi kaj več! 😉

3 thoughts on “12. december 2011 – Kava z velkim K (l. 1969 je Grčija izstopila iz Sveta Evrope malo pred tem, ko naj bi jo izključili zaradi njenega vojaškega režim)

  1. Kavica. Obožujem kavo. Kratko, z malo sladkorja, izjemoma (kadar se želim posladkati) pa kapučino ali makiato.
    je pa v naših lokalih najbolj zlorabljena prav kava. pripravlja jo lahko vsak, ki pride mimo lokala oz dva dni stoji poleg mašine. Nihče nam ne razlaga njenega porekla in pridelovalca, kot se to počne za nekatere druge tekočine. Škoda. Da ne bo pomote, tako je v Mariboru. Imamo dobre kavice, ki pa so odvisne izključno od tistega, ki jo pripravlja. Pomeni, da ne veš kaj bo prispelo na mizo. Kljub temu: kava je zakon. :o)
    Božiček, popravi nam našo kafe mašino!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.