22. december 2011 (l. 1892 se je rodil eden izmed utemeljiteljev vesoljske tehnike, raketni inženir slovenskega rodu Herman Potočnik – Noordung)


Bliža se nov let… bliža se cajt k nazdravmo s šampanjci. No pr nas bl nazdravlamo s peninami. Finta je, da se samo peninam ki prihajajo iz francoske Champagne reče šampanjec, fse ostale so pač penine oz. peneče vine. Hmmm no razlike ni. Fsaj v postopkih pridelave.
Najbolša penina je seveda Srebrna penina Radgonskih goric. Jap. No pač moje osebno mnenje in mnenje moje družbe 😉 Simpl 🙂
Dle mam sicer tle slikco k mi jo je poslal Dežman…
Zlata radgonska penina – 12,5 % naklona
futrovnik

Gre isto za fenomenalno penino, ki jo prpravlajo po pravem postopku za šampance… torej vino vre v flašah! Tako vrenje oz. priprava da flaša prleti h vam na mizo traja cca 2-3 leta. Jap kr. Tko da fsi k pač kupujete “penine” in so dost đabe bodte zihr da niso prpravlene po takem postopku namreč cenene penine ne vrejo v flašah ampak v sodih oz. še slabša vrjanta je da, vinu naknadno dodajo CO2. :s No ja… in tko dobiš flašo za par €.

Ok gremo h Radgonski dalje…. Za tole zlato loh rečemo, da penini doda okus zorenje v starih radgonskih kleteh v steklenicah… v temi, v podzemni tišini… vino ustvarja zlate mehurčke, s katerimi krasimo velike in male sreče…! 😉

+ še tole:
Šampanjec je edino vino,
pri katerem je ženska tudi po pitju še lepa! 😉
(ljubica Ludvika XV.)

Še 127 dni…

2 thoughts on “22. december 2011 (l. 1892 se je rodil eden izmed utemeljiteljev vesoljske tehnike, raketni inženir slovenskega rodu Herman Potočnik – Noordung)

Comments are closed.