28.maj 2012 – malca 2409 (l. 1901 se je rodil Anton Vodnik)

Biu je lep vikend… in Bosty ga je dobr izkoristu! S svojimi ga je mahnu dol na slovensko obalo in prpravu tipične morkse jedi… Tko bomo vidl juho iz kozic in buzaro, valda iz škampov! 😛

Pa poglejmo prvo juhco…
Juha med delom
futrovnik

… in potem že začinjena in prpravljena na lom
futrovnik
Pa tle mi je posredoval še recept za tole juhco:
Potrebujemo:
500 g repkov kozic (olupljenih),
30 g oljčnega olja,
100 g šalotke,
4 stroke česna,
2 velika paradižnika (narezana na kocke),
1 majhno rdečo papriko (narezano na kocke),
20 g drobtin,
100 ml belega vina,
sol, poper, rožmarin, baziliko, origano in peteršilj.

V kozici na oljčnem olju prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo olupljene repke kozic, sesekljan česen, na kocke narezan paradižnik in rdečo papriko. Pražimo približno 10 minut. Primešamo drobtine, zalijemo z belim vinom in približno 7 dl tekočine. Solimo, popramo in dobro premešamo. Juha naj vre približno 10 minut. Primešamo pesekljana zelišča in kuhamo še približno 10 minut. Po potrebi popramo in zalijemo s tekočino.

Čas priprave: približno 50 minut
Top.

Zdej pa še sladica… al pa glavna jed… skratka mljask.
Škampi na buzaro… (tle je tole za cca 9 oseb)
Praženje česna
futrovnik

Buzara čaka na plavalce
futrovnik

… in tle so.
futrovnik

Pa še receptk, za 2 osebi (morda 3)
Škampi na buzaro (1kg)
15 minut: pražiš 6 strokov česna (pol stisneš, pol naseckaš) in 1 čebule pražiš na navadnem olju. To praziš počasi…da se česen ne zažge. Pogosto mešaš.
Dodaš 6 olupljenih pelatov (ali eno konzervo) narežeš na kocke ali zmelješ (stisneš), dodaš naseckan peteršilj, origano, 1 dcl vode, en na drobno nasekljan korenček, 1 ščepec popra, 3 ščepe soli. Kuhaš 15 minut na zmernem ognu da počasi vre.
Doliješ 3 dcl belega vina, 2 dcl vode, 1 dcl olivnega olja in mešamo 15 minut da počasi vre. Fora je da če ste mel prej kaj pokrito posodo jo dle okrite, da bo voda počas izparevala.
Dodaš oprane škampe in (klapavice – školjke) in dušiš 15 minut.
5 minut pred koncem dodaš 4 žlice drobtin, da zgostiš omako.

Dobr tek! 😛

Pa še ena brihtna za dns:
Orli seksajo med letenjem!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja