1.avgust 2011 – malca 2079 (l.1984 se je rodil Bastian Schweinsteiger)


Bi kdo slivov štrudl? No tko lepo se ti godi, če prideš na obisk k Nataši in Boštjanu.

Slivov štrudl
futrovnik

Cajt bo počas za slive… zdej kere mate raj, suhe al sveže je vaša odločitev. Jes vem, da obožujem ene in druge. Je pa zlo zanimiva informacija, da so suhe slike dost bl zdrave k sveže (čeprow so tut sveže! 😉 ). Suha sliva fsebuje 1x več a vitamina, 10x več vitamina k, 5x več beta karotena, 5x več luteina…
Beta karoten je ena zlo dobra stvarca za vašo kožo, ker deluje kot neke vrste UV protektor. Ajde to zaj ne pomeni, da se ne rabite mazat!
O lutienu pa mislm, da sn že napisal, da je zlo dobr za oči (predvsem za očesno lečo in za očesno mrežico).
Drugač so pa slive itak zlo dobre za prebavo, pomagajo proti napihnjenosti in zaprtosti. (hmmm men kdaj pomaga tut kak cajtrg s sliko kakega našega politika, meneđerja.. čeporw pol ni nujno da me prime samo srat, lahko da me še bruhat… če te pa to skup prime, pa nkol ni dobr! 😉 )

1 thought on “1.avgust 2011 – malca 2079 (l.1984 se je rodil Bastian Schweinsteiger)

  1. No, sliva je kraljica med sadeži, čeprav pravijo, da jabolko na dan, odžene zdravnika stran – a ti povem, da meni jabolka delajo težave, čeprav jih zelo maram.
    Napihujejo. In po vseh teh kemijskih obdelavah s škorpljenjem, se mi zdi, da te kemijske svinjarije ni več mogoče oprati, da je vsa zažrta v sadje.
    Vedno bolj cenim jabolčke, ki so malo piškavi, ker če preživi črviček, bom tudi jaz 🙁
    A vidiš, ni samo politika nagravžna.
    Suhe slive so res bolj zdrave, a so tudi bistveno bolj redilne, ker vsebujejo veliko sladkorja, a ravno ta sladkor skupaj z vlakninami je v večji meri odgovoren za odvajalne učinke, ker ti sladkorji nase vežejo vodo in na tak način pospešujejo prebavo, ker se na tak način povečuje pritisk v prebavnem traktu ( vzpodbujanje peristaltike) Ta princip so uporabili tudi pri izdelavi odvajal /Portalak in podobno/, le da gre za saharide, ki se minimalno absorbirajo v organizem. A sladkorni bolniki morajo biti vseeno previdni tudi z njimi.

    Štrudeljček je pa Amerika. No, ne Amerika, čudežna dežela, he, he…

Comments are closed.