21. oktober 2011 – malca 2203 (l. 1945 so si ženske v Franciji izborile pravico do glasovanja na volitvah)


A kdo pozna koga k ne mara palačink? Mislm, bl k razmišlam… bl je odgovor da ne poznam nubenga. Obstaja skor N vrst palačink in valda se najde skor za fsakega kaj…
Ampak pejmo prvo na plažo v Črno goro… z Blažotom:
Palačinka z eurokremom (euro pa črna gora…a? 😀 ) in plazma keksi! Sliš se dobr…
futrovnik

Drugač pa neki vrst palačink:
– polnene z mletim mesom in bučkam
– pa pestom
– pa z japčki, dodanimi že v maso za testo
– pa sam z bučkami
– nutelo! (dhoo)
– nutelo pa bananami (super dhooo)
– ajdove palačinke s špinačo, sirom in gobami… lah tut brez gob! 😉
– al pa v pomarančni omaki s vanilijevim sladoledom in granatnim jabolkom…
– z mocarelo
– ameriške palačinke (s pomarančnim sokom, z ajdo (pa ne nečakinjo! 😉 ),
– z bučnim oljem, porom, česnom, skoto…
– z lešnikovim nadevom
– s skuto in pehtranom
– refooooooškove palalalalačinke! 😉 – spodi recept
– z orehi in smetano
– s puranjim mesom
– gratiniraaaaane
– s smetano in kokosom
– z rumom in čokolado
– špinačne!
– ma obstaja jih miljon….

Recept za refoškove palalalalačinke:
Sestavine:
Masa:
Refošk (domač)
bela moka (po potrebi)
malce mleka
1 – 2 jajci
ščepec soli
malce mineralne vode
olivno olje za pečenje
Nadev:
marmelada
ali doma dušena jabolka
Preliv:
maslo
drobtine
vanilijev sladkor
Refošk
Postopek:
Maso pripravimo kot za navadne palačinke, le da mleko dodamo samo malce na začetku, sicer pa namesto mleka uporabimo Refošk ter na koncu še malce mineralne vode. Pustimo nekaj časa počivati. Tako pripravljeno vijolično maso spečemo na kaplji olivnega olja z obeh strani.
Palačinke premažemo z marmelado (mešano, češnjevo…) ali doma dušenimi jabolki (na maslu pocvremo naribana jabolka s cimetom in sladkorjem) jih zavijemo in položimo v krožnik. Nato jih prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da na maslu popražimo drobtine, prilijemo refošk in dodamo še vanilijev sladkor (po želji).

Svetlana hvala za recepte! + Če kdo nuca kak recept… naj reče oz. piše na mail peroksid@hotmail.com ali lajfjelep@gmail.com – lajfjelep@yahoo.ie .
Mmmm pa dobr tek!