23.maj 2012 (l. 2003 je prvič od uvedbe evra leta 1999 ta valuta začela naraščati in je bilo za en evro potrebno odšteti 1,18 dolarja)


Z Adventure Slovenia radi tujcem predstavimo našo kulinariko… in seveda radi se učimo o tuji:
Dns bomo pa udarl 4 u vrsto. Govora bo o tekili. Tequila! Gre za pijačo, ki jo v večini pridobivajo iz fermentiranega soka agave. No skratka ime je dobila baje da po kraju Tequila, kjer naj bi prvič nastala. Legenda. Prvo večjo destilarno tekilce so zgradil leta 1600 in finta je da na začetku tekil niso starali… starat so jo začel šele po letu 1800! V sodih valda… od tm ji tut taka lepa barva.
Pa še neki o vrstah tekilc:
* blanco (lah tut silver) – je največkrat nestarana tekila in valda zato nima farbe, od tot ji tut ime
* joven al pa tut oro (pr nas bl znana kot gold) – je isto nestarana, ampak je fora da ji v večini dodajo karamelo, fruktozo, glicerin in lesno aromo tko da dobijo izgled in okus starane tekilce
* reposado – nj bi bla starana v hrastovih sodih nekje od 2 mescov do enga leta
* añejo – starana nj bi bla med letom in tremi leti enako v hrastovih sodih
* ekstra-añejo – fse vrste tekil, k so starane več kot tri leta. Prvič so se pojavile na trgu leta 2006!!!
V povprečju fsebuje tm okol 40% alkohola.
Tekilo se pije z limono in soljo… ampak se pojavlja nov trend oz. moda in po novem loh dobite tekilco tut s cimetom in pomarančo. Če se niste probal tega… morte. No zanimiv je da v Mehiki večino tekilce pijejo samostojno… u izi. No pr nas pa recmo… sol si nasujete med kazalec in palec. Limono vzamete v isto roko. Tekilo v drugo. Najprej poližete sol, spijete tekilo (valda cel kozarc) in pol ugriznete v limono.
No obstaja tut bl brutalna vrjanta tega. Ampak samo za ekstremiste… + tekile sploh čutli ne boste. Sol posnifate z nosom, spijete tekilco in nato si limono stisnete v uč!
Hmmm zagotavlam da tekile ne boste čutli… hmmm niti limona v očesu ne peče tolk! 😉
Valda tekilo mešamo tut v kake koktejle… in najbol enostavn in priljubljen je valda slemer. Men zlo znan, še iz cajtov k sn delu k natakar v privnici kra kra. Skratka… zmešate cca 0,03 tekilce pa cca pol deci švepsa. Ornk premešate oz. butnete ob mizo da se speni in spijete na eks. Hmmm no tko sn recmo jes polomu u kra kraju mizo, k sn uzigu slemerje iz sanka. Pa zvil zapestje… pa… mladi pa nori! 🙂
Tuki so recimo 4 najbolše mehiške tekilce
futrovnik
Don Julio tequila: Gre za mehiško tekilco, destilarno ustanovljeno leta 1942 – 38% naklona
Patron tequila: ena dražjih in luksuznih tekilc, valda tut mehiška, ustanovljena leta 1989 – 40% naklona
1800 tequila: hmmm ameriška tekilca, naklona 38%
Tres Generaciones tequila: super-premium oh in ah tekila 🙂 destilarna je bla ustanovljena 1973 in nj bi bla posvečena trem velikim destilatorjem tekile Don Cenobio, Don Eladio in Don Javier Sauza. Naklon valda… 38%.

Pa še par reklamnih:
futrovnik

futrovnik

futrovnik

Pa še ena pametna za dns:
3% folka je imunih na solzilec.